Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kasum tuleb ohvriks tuua

  Teiste tööstusharude seas aastaid suhteliselt varjus ja avalikkuse huviorbiidist väljas olnud Eesti metallitööstus etendab meie majanduses rolli, mida oleks patt alahinnata ? metalli- ja masinatööstus koos aparaadiehituse ja elektroonikatööstusega annab keskeltläbi 40 Eesti eksporttoodangust. Nüüd seisavad need tööstusharud probleemi ees, kuidas euroliidu turuvõitluses konkurentsis püsida, ning ootavad, et ka riik nende arengule õla alla paneks.
  Äripäev on seisukohal, et riiklikele otsetoetustele metallitöötlejatel loota ei maksa. Kindlam on muutunud turutingimused üle elada kas või laenuraha toel. Kes ellu tahab jääda, peab lähemate aastate jooksul paratamatult arvestama väiksema kasumimarginaaliga, kuna mõttekas on kogu teenitud kasum investeerida ettevõtte tehnoloogilise taseme tõstmisse ja selle kaudu oma konkurentsivõime kindlustamisse turul. Seoses ELiga liitumisega on seda tarvis teha niikuinii, olgu ettevõte suunatud lääne-, ida- või siseturule.
  Riik pole messias, kes ettevõtja käekõrval välisturule peaks talutama. Küll aga tuleb riigilt nõuda nn kaudsete toetuste säilitamist ? ekspordi käibemaksuvabastus, riiklik ekspordigarantii, samuti Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu jagatavad toetused.
  Täna tosinale taasiseseisvuse aastale tagasi vaadates võib öelda, et turumajanduses jäid ellu ning püsivad tänaseni konkurentsis ettevõtted, kes suutsid kiiresti oma toodangu idaturult läände ümber suunata, panustamata sealjuures eriti ootustele riigilt toetusi saada, vaid siirdudes ise Lääne-Euroopasse otsekontakte looma.
  Üks valdkond, milles Eestis on praegu ilmselgelt palju puudujääke ja mille üle mitmed tööstusettevõtete juhid ka kurdavad, on kutseõpe. Pole selge, kes noorte spetsialistide koolitamise eest tegelikult hea peab seisma. Samas on näiteks Soome koondunud suur osa Euroopa masinaehitusest ? metsa- ja põllumasinate, tootmisseadmete, paberimasinate, kraanade, sõidukite jne tootmine. Oktoobris oma sajandat aastapäeva tähistanud Soome masinaehituse edu põhineb suuresti asjaolul, et mehaanikainseneri amet on ühiskonnas au sees, hästi tasustatud ja prestiižikas.
  Kaudne tugi kodumaisele tööstusele ja ettevõtluse arengule tervikuna on ka meie ettevõtjate huvide esindamine rahvusvahelisel tasandil. On üsna kindel, et Euroopa Liidu suured tööstusriigid pole kuigivõrd huvitatud pisikeste, aga samas väga tragide metallitöötlejate tegutsemisest kusagil euroliidu perifeerias.
  Lähitulevik peab tooma selguse, mis saab toormetalli sisseveost pärast vabakaubanduslepete tühistamist SRÜ riikidega. Eesti nõuab liitumislepingus metallitööstuse vajadustega arvestamist Euroopa Liidu poolt ja välisministeerium on deklareerinud, et teeb kõik endast oleneva tagamaks rasketööstuse traditsioonilised hanked häireteta ka edaspidi. Riik peaks siin ettevõtjatele antud sõna pidama, sest sisuliselt on tegemist ju võitlusega Eesti riigi väliskaubanduse jätkusuutlikkuse eest.
  Autor: ÄP
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Vene teetootja teeskleb tootmist Lätis, eestlased müüvad ja kehitavad õlgu
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”