Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kaasaegne firma hindab üha enam isikupärast tegutsemiskeskkonda

  Avalik ruum, olgu tegu siis kaupluse filiaali, koolimaja või tavalise kontoriga, ei püüdle viimastel aastatel enam selle poole, et olla ilmetu ja steriilne. Mõiste ?euroremont? kõlab pigem halvustavalt. Viimaste aastatega on tellijate maitse-eelistused muutunud ja silmaring märgatavalt laienenud, tunnistavad sisearhitektid.
  Lisaks kaunitele kodudele tekib üha juurde ka ühiskondlikke ruume, mis kujundatud julgelt ja meeldejäävalt. Sisustamise tase paraneb iga aastaga ? üha rohkem kasutatakse ja hinnatakse kvaliteetseid materjale ja sisustuselemente. Sisekujundajad tunnistavad, et tellijate teadlikkusel on lõpptulemuse õnnestumises märkimisväärne roll ? mõlemat osapoolt rahuldava tulemuseni jõutakse ikkagi ainult koostöö ja vastastikuse usalduse kaudu.
  ?Viimasel ajal Eestis valminud äriruumid on tuntavalt eriilmelised,? ütleb Studio Gadise sisearhitekt Taevo Gans. ?Kui laiemalt vaadata, jagunevad äriruumid kas modernistlikumateks või konservatiivsemateks või teine variant ? sisearhitektil lastakse katsetada julgelt uute võtetega.?
  ?Firma imago peaks kajastuma ka tööruumides,? ütleb Gans ja nendib rahulolevalt, et üldjuhul on tellijad sellest teadlikud. ?Olgu tegu siis kaupluse, selle filiaali või mis tahes ruumiga, oma stiil peab olema äratuntav,? räägib Gans.
  ?Ka sisearhitektid ise on märksa professionaalsemad kui aastate eest,? märgib Gans. ?Tööd on palju ja kogemused talletuvad,? nimetab Gans.
  ?Positiivne nähtus on samuti see, et kasutatakse maksimaalselt kohapeal toodetut, materjali ja ka mööblit. Nii Standardi kui Thulema mööblitoodang on täiesti arvestatav,? kiidab Gans. Ainult toolid tuleb osta väljastpoolt, kuna neid meil veel ei valmistata.
  Märkimisväärseid uuendusi ja muutusi äriruumide kujundamisel uuel aastal oodata ei ole, väidavad sisustusarhitektid. Küll aga muutuvad äriruumid, eriti büroopinnad, iga aastaga üha ökonoomsemaks ja ergonoomilisemaks.
  Gansi sõnul tingis viimase suurema muutuse arvuti tulek ? arvutiga töökoht on märkimisväärselt vähendanud paberihunnikuid ja töökoht muutunud üha ökonoomsemaks.
  Tõenäoliselt on lähiaastate suund endine: transformeeritavad, ökonoomsed töökohad, kus töö käib ainult aeg-ajalt, samuti vaadatakse ergonoomikat tööpaigal uue pilguga.
  Sisearhitekt Maarja Valk- Falki sõnul on läinud aasta olnud sisearhitektidele huvitav ja töömahukas. ?Klientuur areneb jõudsalt ja koostöös teadlikuma klientuuriga on põnevam töötada, seda nii eramuprojektide kui ka ühiskondlike hoonete puhul,? ütleb Valk-Falk.
  Ka sisearhitekt Tiiu Truus leiab, et klient on muutunud aastatega teadlikumaks: ?Teatakse täpselt, mida saada tahetakse, ja mõttetut priiskamist on üha vähem. Hind ja kvaliteet on paigas.?
  Et klientidel jääb oma põhitöö kõrvalt üha vähem aega kujundusprobleemidega tegelemiseks, siis tehakse sisearhitekti palgates ära tubli eeltöö. ?Tutvudes sisearhitektide varasemate töödega ja leides selle õige, kelle stiil ja käekiri näib paremini sobivat, usaldatakse hiljem tööprotsessi käigus spetsialisti märksa rohkem.
  ?Sisearhitekt ei saa teha ka parema tahtmise juures head sisekujundust, kui ta ei istu tellijaga ühes paadis,? on Truus veendunud. Vastastikune usaldus on tähtis. Usaldust või usalduse puudumist on ka lõpptulemusest näha ? õnnestunud sisekujundusi on viimasel ajal üha rohkem.
  ?Sisearhitektide töö on viimasel ajal üha tihedamalt seotud lisaks ka arhitektiga ja see on suur samm edasi,? arvab Truus. Alad segunevad, piirid hajuvad ja lõpptulemuses võidab tellija.
  Projekti õnnestumises mängivad peaaegu võrdset rolli kolm poolt ? tellija, teostaja ja väljamõtleja.
 • Hetkel kuum
Peaasi, et silm säraks ja pirn põleks
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuuleaktsiatele hakkab peatselt puhuma pärituul
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eurovalimistel soovib osaleda üheksa erakonda ja kuus üksikkandidaati
Riigi valimisteenistusele laekusid tähtajaks üheksa erakonna ja kuue üksikkandidaadi avaldused Euroopa Parlamendi valimistel kandideerimiseks.
Riigi valimisteenistusele laekusid tähtajaks üheksa erakonna ja kuue üksikkandidaadi avaldused Euroopa Parlamendi valimistel kandideerimiseks.
Swedbank: uus korter jääb enamikule kättesaamatuks
Uued korterid jäävad enamiku inimeste jaoks rahaliselt kättesaamatuks, ka järelturu korterite taskukohasus ei ole kiita, ütles Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma.
Uued korterid jäävad enamiku inimeste jaoks rahaliselt kättesaamatuks, ka järelturu korterite taskukohasus ei ole kiita, ütles Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma.