Laevnik Pant läks mööda naftaärimehest Kanajevist

ÄP 21. jaanuar 2004, 00:00

Tänases Äripäevas avaldatud Eesti rikkaimate inimeste TOP 100 sunnib eestlasi revideerima oma tavaarusaama, et Eestis võib suurimat edu saavutada vaid naftaäriga või pangandusega tegeldes - seekordse edetabeli tippu on tõusnud Tallinki juht Enn Pant. Esimese naftaärimehe, eelmise edetabeli number ühe Anatoli Kanajevi leiame seitsmendalt kohalt.

Tõsi, rikkaimate esikümnes on ikkagi kokku kolm naftatransiidiga tegelejat (2002. a edetabelis viis). Kanajevile järgneb Aadu Luukas ning esikümne lõpetab Enn Siff. Kõigi kolme miljonid pärinevad nende osalustest seni dollarimasina sünonüümiks peetud Pakterminalis ning Transiidikeskuses ja N-Terminali Grupis. Kõik kolm mahtusid ka mullu esikümnesse ? Siff oli toona neljas, Luukas viies. Samad mehed andsid tooni ka esimeses edetabelis, TOP 50s, mille koostasime 2001.

Kümne rikkama inimese hulgas korduvad kuus nime, lisaks nimetatutele Fjodor Berman, BLRT Grupi omanik (4.). Esikümnesse tõusis Marcel Vihmann (5., eelmises TOPis 11. ) ? ainus kümnest, kes oma rikkusele on aluse pannud pangaaktsiatega.

Muljetavaldav on meediaärimees Hans H. Luige tõus eelmise edetabeli 18. kohalt värske edetabeli kuuendaks. Tema ainuomanduses olev Ekspress Grupp ja ka kinnisvarafirma Minigert on tegutsenud (seejuures kohalikul turul) väga kasumlikult.

Uustulnuk esikümnes on ka Silmeti ja Valga Grupi omanik Tiit Vähi (9.) ning üllatuslikult suhteliselt tundmatu Igor Izraeljan, edetabelites üldse esimest korda ja koguni kolmas. Tegemist on ASi Technomar ja Adrem ainuomanikuga. Ettevõtte tegeleb peamiselt vineeri jätkamise ja saagimisega jms - aladega, mida just miljoniäriga seostada ei tavatseta. Ettevõtte viimaste aastate puhaskasum on olnud 100 miljoni ringis.

Meeldiv on, et tippu on hakanud tõusma suured tööandjad ja investeerijad, kellest Enn Panti, Toomas Annust ja Fjodor Bermanit peetakse ka Eesti parimateks juhtideks.

Pant (ja edetabeli teise kümnesse jäänud Kalev Järvelill) on kujundanud Tallinkist seitsme aastaga Läänemere reisijate-ja kaubaveo turuliidri, Eesti ettevõtetest edukaimalt välisturul läbi löönud firma. Ettevõtte annab tööd enam kui 2000 inimesele, kevadel lisandub seoses uute arendusprojektidega veel üle 700 töökoha. Mullu soetas Tallink 2,3 miljardit krooni maksnud laeva. Ettevõttesse on kaasatud tugev finantsinvestor ning plaanis on paari aasta pärast ettevõtte börsile viia.

Rikkaimate edetabeli teise mehe, Annuse juhitav Merko Grupp on Eesti suurim, seejuures Eesti kapitalil põhinev kontsern. Merko viimaste aastate majandustulemused on suurepärased ja ettevõtte aktsia on üks edukaim tõusja Tallinna börsil.

Bermani juhitud BLRT Grupi jaotamata kasum küünib miljardi kroonini. Kogu kasum on investeeritud tootmise laiendamisse ja moderniseerimisse. Peamiselt laevaremondi ja -ehitusega tegelev ettevõte annab tööd mitmele tuhandele inimesele.

Edetabelit koostades huvitas meid see, kas meie suuromanikud suudavad kasvatada oma omandi väärtust. Selgub, et suudavad. Kui näiteks eelmise edetabeli esikümne osaluste koondsumma oli 5,6 miljardit krooni, siis värske tabeli esikümnel juba üle 6,27. Samas on see kokku vaid 0,4 miljardit eurot.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing