EPL: Ametiühingud tahavad tööandjaid enam ohjata

27. jaanuar 2004, 07:40

Ametiühingud soovivad suurendada firmade trahve töötajate informeerimata jätmise eest ja äärmuslikul juhul lubada töötajatel firma müügitehing seisata.

Ametiühingute keskliidu õigussekretäri Margarita Tuchi sõnul soosivad praegused seadused paberimajandust, mistõttu töötajad saavad suurtest muutustest firmas teada alles siis, kui need on toimunud, kirjutab Eesti Päevaleht. ?Seadus ei suuna pooli dialoogi pidama,? lisas Tuch.

Kolm aastat vana ametiühingute seaduse alusel saab tööandjat informeerimata jätmise eest trahvida, kuid trahvid on väiksed (kuni 6000 krooni). Seni pole tööinspektsioon selle seaduse alusel ühtki trahvi määranud.

Kui firma konsulteerimise ja teavitamise põhimõtetest kinni ei pea, soovib keskliit töötajatele õigust müük peatada. ?Et peatada praegu toimuvat protsessi, kus otsused võetakse vastu töötajate seljataga ning öeldakse, et kui ei meeldi, minge ära,? märkis Tuch. ?Tahame seda olukorda muuta.?

Samal põhjusel soovib keskliit ka 1-3 töötajate esindajat riigiosalusega ettevõtete ning rohkem kui 300 töötajaga äriühingute nõukogusse. ?Esindaja on vaid selleks, et töötajad oleksid otsuste vastuvõtmisega kursis,? täpsustas Tuch.

Töötajate õigust ettevõtte müüki suunata või takistada peavad tööandjad absurdseks. ?Omanik on võtnud suure riski, investeerinud ettevõttesse oma vara ja tal on õigus ka selle üle otsustada,? selgitas Tööandjate keskliidu juhatuse esimees Meelis Virkebau.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    10. November 2009, 00:00
    Otsi:

    Ava täpsem otsing