Armeenia traditsioon

Kersti Inno 30. jaanuar 2004, 00:00

Armeenia on traagilise saatuse ja kultuuriga maa, mille rahvale on palju liiga tehtud. See kostub ka armeenia rahvamuusikast ? igatseva alatooniga lauludest, mida kuuleme kontserdil armeenia lauluguru Khoren Baliani esituses ja nukra koloriidiga dudukipaladest Araik Bakhtikiani ja Vazgen Makariani esituses. Duduk on armeenia rahvuslik puhkpill, mida mängitakse alati kahekesi: viisihääl nutab, teine mängib taustaks.

Kontserdil esitatav muusika pärineb 5.?15. sajandist, kuid oli muule maailmale kuni 18. sajandini peaaegu tundmatu. Alles Armeenia suur muusikust vaimulik Komitas hakkas seda üles kirjutama ja maailma kultuuripilti sisse viima.

Hortus Musicuse esitatavate liturgiliste laulude hulgas on ka Komitase loomingut.

Hortus Musicuse kontaktid Armeeniaga algasid juba ligi 30 aastat tagasi, kuid originaalset armeenia rahvamuusikat esitab ansambel esmakordselt. Armeenia laulu on aidanud ansambli liikmeile lähemale tuua Eestis tegutsev armeenia vaimulik ja muusik Aram Andranikjan, kes esineb selles kavas koos Hortus Musicusega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:23

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing