Kivisaar: Kinnisvaraturgu ergutas Euroopa Liidu ootus

26. veebruar 2004, 15:36

2003. aasta aktiivsuse kasvu kinnisvaraturul põhjustas laenuturu kasv ning Euroopa Liidu ootus.

'Aasta esimesel poolel oli turu selgeks suunajaks laenuturu aktiivne kasv, millele teisel poolaastal lisandus Euroopa Liidu ootus,' kommenteeris Uus Maa Kinnisvara analüütik Ain Kivisaar 2003. aastal jõudsalt kasvanud kinnisvaraturgu. 'Kõik see tõstis elanike optimismi tuleviku suhtes ning andis kindlust kinnisvara soetamiseks.'

Protsentuaalselt oli kõige suurem kasv hoonestusõiguse seadmistel, kuid turu üldisest mahust moodustavad need jätkuvalt marginaalse osa. Siiski näitab kasv, et liigume üha enam arenenud riikide suunal, kus kinnisvara kasutamise-käsutamise tarvis pole omanikustaatus vajalik, ütles Kivisaar.

Tema sõnul on tagasilangus on toimunud vallasvaratehingute osas, mis on ka loomulik, kuna järk-järgult on maareform lõppemas ning vallasvara tehingud liiguvad seetõttu kinnisvaratehingute alla.

'Euroeufooria jätkub suveni, pärast seda on oodata turul mõnevõrra rahulikumat hingamist. Kuna hindadesse on juba etteruttavalt 'eurokoefitsent' sisse arvestatud, pidurdub kiire hinnatõus,' ennustas analüütik.

Kivisaare hinnangul on üksikinvestorina turul üha raskem piisavalt head marginaali teenida, mistõttu on tekkimas investorite gruppe ja investeerimisfonde, kes jõudusid ühendades võtavad ette üha mastaapsemaid projekte.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing