Andres Kärssin • 1. märts 2004 kell 12:03

Ajaleht: Euroopa Liiduga liituvatel riikidel oma riskid, mis võivad kriise põhjustada

Majandusleht Financial Times Deutschland osutab enne Euroopa Liidu laienemist liitujariikide riskidele - Eesti probleemiks on suur jooksevkonto defitsiit.

Financial Times Deutschland (FTD) kirjutab, et vahetult enne Euroopa Liidu itta laienemist tekitab muret see, et üksikud liitujariigid võivad sattuda majandus- või valuutakriisi. Nii näitlikustavad Ungari hiljutised probleemid kohaliku vääringuga seda, milliste riskidega võib olla seotud Ida-Euroopa areng.

'Kaheksa endise sotsialistliku riigi integratsioon on ebaselge lõpuga majanduslik eksperiment,' märgib FTD. Kas uutel liikmesriikidel õnnestub sarnaselt Iirimaaga senistest liikmesriikidest mööduda või toob liitumine endaga kaasa protsessi pidurdumise nagu juhtus Kreekas?

Ajaleht kirjutab, et pea kõigi kandidaatriikide rahvamajandusel on oma hädad. 'Tihtilugu kõrgelt kiidetud eestlased importisid mullu ekspordist niipalju rohkem, et jooksevkonto defitsiit tõusis hiiglasliku 14,6 potsendini - see on peaaegu viis korda rohkem võrreldes Argentiinaga, kui seal 2001. aasta lõpus puhkes raske finantskriis.'

Paljude tulevaste liikmesriikide suur välisvõlg peidab endas FTD hinnangul samuti riske - Lätil on see näitaja 64% SKPst, Ungaril 58%. See on selgelt enam kui 46%, mille saavutas Brasiilia 2002. aastal, kaotades samas finantsturgude usalduse.

Reformi varjukülgede hulka kuulub sellistes riikides nagu Poola katastroofiliselt mõjuv olukord tööturul. Seal on töötuse määr ligi 20%, märgib FTD. Slovakkias, mida hiljuti reformide pärast kiideti, on 17 % töötuid.

Hetkel kuum