• Jaga lugu:
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Stora Enso ja Thomesto pealetung metsatööstuses

    Metsamaterjali kokkuostuhinnad Eesti turul on sedavõrd tõusnud, et väiksemad saekaatrid on sattunud tõsistesse raskustesse ? väljamüügihinnad pole sama palju tõusnud. Niisugune olukord mõjutab vähem suuri Eestis tegutsevaid metsatöötlejaid, nagu Stora Enso ja Thomesto, kel on pikem väärtuskett, mistõttu kasumi saab välja võtta hilisemas faasis. Et neil on toormehindade tõusu lihtsam üle elada, saavad nad kasutada hinnatõusu väiksemate saekaatrite väljasurumiseks.
    Äripäev soovitab konkurentsiametil võtta metsamaterjali kokkuostuhinnad oma vaatluse alla: kas suured metsamaterjali töötlejad on kasutanud ära oma turgu valitsevat positsiooni, et toorme hinnatõusuga teha väiksematel saetööstustel elu kibedaks.
    27. mai Äripäev Online kirjutas, et ?koostöös USA ja Kanada ning Euroopa riikide konkurentsiametitega uurivad Brüsseli ametnikud suurte metsandusfirmade võimalikku kartellilepet. Eraldi uurivad Soome ametivõimud metsandusfirmade võimalikku koostööd toorpuidu kokkuostuhindade mõjutamisel?.
    Konkurentsiameti peadirektori asetäitja Aini Proosi sõnul polnud Euroopa Komisjon tollal Eestit sellisest uurimisest teavitanud. ?Antud juhtum võib suure tõenäosusega puudutada ka Eestit,? märkis Proos maikuus. ?Kuna kahtlustatavate firmade peakontoreid ja otsitavaid dokumente Eestis ei ole, siis meid juhtumi uurimisse kaasatud ei ole.?
    Nüüd peaks konkurentsiamet ikkagi reageerima ? just Eesti oma situatsioonist lähtudes. Eestis kuuluvad Stora Ensole viiest suuremast saetööstusest neli (Imavere, Paikuse, Näpi ja Sauga), Tho-mestole Eesti suuruselt neljas ? Toftan.
    Kodumaise männi- ja kuusepalgi kokkuostuhind on Eestis tõusnud rekordtasemele ? suuremad saeveskid maksavad tihumeetri eest keskmiselt 900 krooni. Viie aastaga on okaspuupalgi hinnad tõusnud ligi kolmandiku võrra.
    Riigimetsa Majandamise Keskuse peadirektori Ülo Viilupi sõnul on tänavu metsanduses märksõnadeks toorme hinna tõus ning importpalgi osa jätkuv suurenemine, sest tooret ei jätku.
    Viilup prognoosib, et metsatööstusi ootab ees koondamine ning suurtööstuste mõju valdkonnas suureneb. Toorme hinnatõusu üks võimalik põhjus on suurtööstuste soov turgu hõivata. Viilupi hinnangul on hinnad tänavu kerkinud 9?10 protsenti, mis on märkimisväärne hinnatõus.
    Vastuväited hinnatõusu võimalikule kartellileppele on vihmane suvi, mis on raskendanud metsa ülestöötamist. Kuid metsavarumine peaks toimuma põhiliselt talvel. Ka tavalise suvega võib maapind metsas tüma olla, suurte masinatega metsas müttamine rikub pinnase.
    Teine vastuväide on suured investeeringud metsatööstusse, saeveskite arvu kasv, mis kõik nõuavad puitu, mida lihtsalt ei jätkuvat. Seetõttu on hinnatõus loomulik tagajärg ja metsaomanikud on õnnelikud, et kaubaks läheb kõik. Ent toorpuidu nappust katab osaliselt import Venemaalt. Huvitav aspekt on veel see, et kodumaine puit võib minna kallimaks kui importpuit, oleme ju siiamaani pidanud end (odava) puiduekspordi maaks.
    Kui paljudes valdkondades ? näiteks panganduses, kaubanduses, toiduainetööstuses ? on konsolideerumine toimunud, siis käib sama praegu intensiivselt metsatööstuses. Puidu hinna langusele pole väikefirmadel ilmselt põhjust loota, küll aga mõelda oma efektiivsusele, väärtusahela pikendamisele, lehtpuidu kasutamisele ja puidu impordile.
    Autor: ÄP
    Jaga lugu:
  • Hetkel kuum

Mart Laar: saabuvad raskemad ajad, see kõik tuleb lihtsalt üle elada
Tulevik pole nii ilus, nagu tahaksime, aga ilmselt ka mitte nii tume, kui kardetakse. Teeme nii, et suudaksime kiirelt edasi liikuda, kirjutab Eesti peaminister aastatel 1992–1994 ja 1999–2002 Mart Laar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tulevik pole nii ilus, nagu tahaksime, aga ilmselt ka mitte nii tume, kui kardetakse. Teeme nii, et suudaksime kiirelt edasi liikuda, kirjutab Eesti peaminister aastatel 1992–1994 ja 1999–2002 Mart Laar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Investori nädal: aktsionäride koosolekud, LHV aktsiate ja BluOri võlakirjade märkimine
Mai viimast nädalat ilmestab mitu aktsionäride koosolekut, jätkub LHV märkimisõigustega kauplemine, lisaks on võimalus märkida täiendavaid LHV aktsiad ning esimest korda pakutakse börsile BluOr Banki võlakirju, neljapäev on Balti börsil kauplemispüha.
Mai viimast nädalat ilmestab mitu aktsionäride koosolekut, jätkub LHV märkimisõigustega kauplemine, lisaks on võimalus märkida täiendavaid LHV aktsiad ning esimest korda pakutakse börsile BluOr Banki võlakirju, neljapäev on Balti börsil kauplemispüha.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Allutatud võlakirjad kui lisavõimalus inflatsiooni tingimustes rohkem teenida
Kuna inflatsioon tõuseb jätkuvalt rekordkõrgete numbritega, on nii eraisikutel kui ettevõtjatel tekkinud küsimus, kuhu investeerida, et raha ei kaotaks oma väärtust. Sellest, miks ei ole praegu parim aeg investeerida kulda või kinnisvarasse ja millised on võimalikud alternatiivsed investeerimisvõimalused Läti turul, räägib BluOr Banki investeerimisalase kliendihalduse juht Andrejs Kočetkovs.
Kuna inflatsioon tõuseb jätkuvalt rekordkõrgete numbritega, on nii eraisikutel kui ettevõtjatel tekkinud küsimus, kuhu investeerida, et raha ei kaotaks oma väärtust. Sellest, miks ei ole praegu parim aeg investeerida kulda või kinnisvarasse ja millised on võimalikud alternatiivsed investeerimisvõimalused Läti turul, räägib BluOr Banki investeerimisalase kliendihalduse juht Andrejs Kočetkovs.
Tea Varrak lajatab Repsi istungil: usaldasin ministrit, ära kunagi usu poliitiku juttu
Mailis Repsi kohtuasjal annab ütlusi nõndanimetatud skandaaliga ministeeriumist lahkunud endine haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Tea Varrak. Kõne alla tulevad kantsleri valus lahkumine ministeeriumist, intriigid ja ministri lapse hoidmine.
Mailis Repsi kohtuasjal annab ütlusi nõndanimetatud skandaaliga ministeeriumist lahkunud endine haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Tea Varrak. Kõne alla tulevad kantsleri valus lahkumine ministeeriumist, intriigid ja ministri lapse hoidmine.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.