Merike Lees • 21. oktoober 2004 kell 22:00

Raha kõrval tuleb näha arenguvõimalusi

Ettevõte peaks kuuendas raamprogrammis nägema eelkõige võimalust üle-euroopalise koostöövõrgustiku loomiseks, ütles McCarthy Äripäevale. Paljud kompaniid töötavad vaid kohalikul tasandil ning kohalikult tasandilt Euroopa tasandile liikumine on alati seotud riskiga. Kuues raamprogramm aga aitab vähendada seda riski ning laieneda kohalikult tasandilt Euroopa Liidu turule.

?Raamprogrammile mõeldes peaks esmalt pidama silmas koostöövõrgustikku, seejärel tehnoloogiat ja alles siis rahastamist,? kinnitas Sean McCarthy, kes pidas oktoobri algul kahepäevase koolituse ka Tallinnas.

Ettevõtted võivad taotleda Euroopa Liidu 6. raamprogrammi rahastust tehnoloogia arendamiseks, mis aitab tõsta nende konkurentsivõimet või vallutada uusi välisturgusid.

Rahastust ei saa kasutada lõpptoodangu arendamiseks, see on mõeldud ikkagi tehnoloogia arendamiseks, mida kasutatakse tulevaste toodete tootmiseks. Kõige parem on siin mõelda tehnoloogilistele prototüüpidele, mis tõestavad, et teie arendatav tehnoloogia töötab. Ettevõtete võtmeküsimus on intellektuaalse omandi kaitse patentide abil.

Igal ettevõttel, kes mõtleb kuuendas raamprogrammis kaasa lüüa, soovitatakse pöörduda kuuenda raamprogrammi guru poole. Noor kõrgharidusega spetsialist, kes tahab õppida tundma ELi ja teadusarendust, oleks selles osas hea abimees. Nemad õpivad tundma protseduuri ja hoiavad ettevõtet jooksva infoga kursis.

Hea võimalus alustada on ka akadeemiliste või uurimiskeskustega kontakti võtta, sest nemad teavad, kuidas kuuenda raamprogrammi teadusarenduses osaleda, soovitas McCarthy.

Loe veel: leht algajatele www.hyperion.ie/beginners.htm

Hetkel kuum