Inno Tähismaa • 22. august 2005 kell 22:00

Infortari asus juhtima eks-ühispankur Ain Hanschmidt

?Enn Pant kutsus,? põhjendas Hanschmidt Infortari juhina tööle asumist. Esialgu kavatses endine pangajuht puhata augusti lõpuni, ent pakilised toimetused nõudsid juba tema osavõttu. ?Tööd on palju, pidin varem minema,? rääkis ta.

Hanschmidt ütles, et täpsemalt ta plaanidest veel ei räägi, aga kavas on laiendada kinnisvarainvesteeringuid ja hotellindust Eestist väljapoole.

Tallink Grupi juhtidelt Enn Pandilt ega Kalev Järvelillelt polnud eile võimalik kommentaari saada. Nii Pant kui ka Järvelill on Infortari nõukogu liikmed ja teadaolevalt ka ühed suuremad aktsionärid.

Hanschmidt ütles, et on ka ise Infortari aktsionär, aga oma osaluse suurust ta ei avaldanud. Äriregistri andmetel kuulub 75% Infortarist OÜle Linandell, mille aktsionärideks on märgitud Tallink Grupi juht Enn Pant ja OÜ Abante, mille omanik varjub omakorda Aare Raigi advokaadibüroo taha. Enne Hanschmidti juhtis firmat Infortar Enn Pandi õde Eve Pant.

Spekuleeritakse, et Pandi kõrval on Ain Hanschmidt üks Tallinki suuremaid osanikke. Kümmekond aastat tagasi, kui Tallink pidas ärimaastikul võitlust elu ja surma pärast, andis Hanschmidti juhitud Ühispank Tallinkile laenu. Sellega sai Tallink Grupist üks Ühispanga nn fännklubi olulisemaid liikmeid. Enn Pant, kes oli Infortari asutaja 1997. aastal, oli rahandusministeeriumi kantsler, kui Hanschmidt ta hapuks läinud laevafirmat juhtima kutsus.

ASi Infortar kontserni kuuluvad firma aastaaruande põhjal lisaks Tallinkile trükikoda Vaba Maa (100%), Tallinki hotelli omanik Vara HTG OÜ (50%) ning OÜ Sunbeam ja AS Fastinvest, mille kaudu on ostetud paar kinnistut. Lisaks asutas Infortar möödunud aasta lõpus kolm uut 100protsendilist tütarfirmat Infor Invest OÜ, Inf Invest OÜ ja Inf Maja OÜ, mille tegevusala on kinnisvarahaldus.

Alates 1992. aastast Ühispanka juhtinud Hanschmidt lahkus panga nõukogu esimehe ametikohalt tänavu juuli lõpus. Hanschmidt on ühtlasi tänavuse aasta algusest Tallink Grupi nõukogu liige.

Hetkel kuum