Gea Velthut-Sokka • 13. oktoober 2005 kell 9:52

Eesti soovib kandideerida ÜRO julgeolekunõukogu liikmeks

Tänasel valitsuskabineti nõupidamisel otsustati, et Eesti esitab oma kandidatuuri ÜRO julgeolekunõukogu liikme kohale aastatel 2020-2021.

ÜRO julgeolekunõukogu kui maailmas peamise rahu ja julgeolekut tagava institutsiooni liikmelisus on igale riigile erilise kaalu ja erilise vastutusega ülesanne. Sellesse on kuulunud või on peatselt kuulumas ka valdav enamus Euroopa Liidu liikmesriike, teatas valitsuse pressiteenistus.

Liikmelisus julgeolekunõukogus annab Eestile ainulaadse võimaluse osaleda rahvusvahelist rahu ja julgeolekut käsitlevate otsuste vastuvõtmisel ning suurendab Eesti mõju ja nähtavust rahvusvahelisel tasandil. Samas paneb see proovile iga riigi võimekuse osaleda teiste liikmetega võrdselt julgeolekunõukogu pädevusse kuuluvate küsimuste lahendamisel. Liikmekohustuste edukas täitmine eeldab riigilt väga põhjalikku ettevalmistust.

Konkreetseid prognoose nii kandideerimise kui ka liikmekohustuse täitmisega seotud kulutuste kohta on täna raske teha. Liikmelisusega seoses vajavad näiteks lisatööjõudu nii Eesti alaline esindus ÜRO juures New Yorgis kui ka välisministeeriumi peamaja.

ÜRO julgeolekunõukogu on üks kuuest ÜRO põhiorganist ning selle ülesandeks on rahvusvahelise rahu ja julgeoleku tagamine. Julgeolekunõukogu koosneb viiest alalisest liikmest (Hiina, Prantsusmaa, Suurbritannia, Ameerika Ühendriigid ja Venemaa) ning kümnest peaassambleel kaheks aastaks valitud mittealalisest liikmest .

Mittealaliste liikmete valimisel lähtutakse geograafilise tasakaalu põhimõttest, mistõttu peab kolm julgeolekunõukogu liiget olema Aafrika, kaks Aasia, kaks Ladina-Ameerika, üks Ida-Euroopa ning kaks Lääne-Euroopa ja teiste riikide regionaalsest grupist.

Hetkel kuum