Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Visioonid meie aja muusikast

  Briti kuulsaima suure nüüdismuusikaansambli London Sinfonietta ja innovatiivset elektroonilist klubimuusikat viljeleva nimeka Sheffieldi plaadifirma Warp ühine suurprojekt ?Warpi teosed ja 20. sajandi meistrid? on praegu kõmulisemaid ettevõtmisi, mis külvab selle kohaletoomise üle võistlevates nüüdismuusikakeskustes vaimustust, hämmingut ja vaidlusi. Tänu Briti Nõukogu eritoetusele külastab projekt nüüd kolme Balti pealinna festivale. Tallinnas saab seda kuulda-näha homme õhtul. Sakala keskuses toimuv suurejooneline kontsert kaasab multivahendeid Warpi filmidest 400 elusa kilgini (Lõuna-Aafrikast pärit Warpi staar-DJ Mira Calixi teoses). Eri muusikate
  poolehoidjatele pakub vennastumisvõimalust kontserti öötundidesse jätkav Warpi ja Eesti DJde ja VJdega afterparty.
  Täna juhatab Olari Elts sümfooniakontserti, kus kohtuvad esmakordselt ERSO ja 1993. aastal tegevust alustanud ning festivalilt NYYD nime saanud NYYD Ensemble.
  Kontserdi keskne teos on populaarsust kogunud austraallase Brett Deani sel kevadel Londonis Barbicani keskuses esiettekandele tulnud aldikontsert. Dean on praegu tõusmas noorema generatsiooni üheks enimmängitumaks heliloojaks.
  Samavõrd kui komponistina on 44aastane Dean rahvusvaheliselt hinnatud ka vioolavirtuoosina. Sellele eelnes 15 aastat karastust Karajani-aegse Berliini Filharmoonikute koosseisus. NYYDil on Dean üks kahest festivali heliloojast-peakülalisest ? kohtub publiku ja EMA tudengitega. Deani populaarseimat teost ?Carlo?
  saab kuulata 18. oktoobril Tallinna Kammerorkestri kontserdil, dirigendipuldis Tõnu Kaljuste, kes on Deaniga ka varem koostööd teinud.
  Kõrvuti Brett Deaniga on festivali teine helilooja-peakülaline maailmanimega Prantsuse helilooja Tristan Murail, kes osaleb samuti oma teoste proovides ja kohtumistel, viibib ettekannetel. Murail?d esitavad NYYDil Lyoni ansambel Les Temps Modernes, tema teoste parimaid interpreete, ning Eesti uue põlvkonna muusikuid koondav Ansambel U:, mida dirigeerib Murail?ga palju koos töötanud Fabrice Pierre.
  Fenomenaalse Kronos Quarteti seekordsele külaskäigule lisavad erakordsust esiettekanded nii nimekatelt heliloojatelt nagu Peteris Vasks ja Pelle Gudmundsen-Holmgreen.
  Esiettekannetest ulatuslikem on Toivo Tulevi suurvormiline uudisteos ?Songs? kolmele vokaalgrupile, kolmele instrumentaalgrupile ja solistidele Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Paul Hillieri kavas 20. oktoobril. Eesti Muusikaakadeemia elektronmuusika stuudio ja Reval Ensemble on kumbki koostanud terve kavatäie esiettekandeid!
  Festivali 10 päeva jooksul toimub 15 kontserti 88 teosega 70 heliloojalt 17 riigist, mis peaaegu kõik kõlavad Eestis esmakordselt. Maailmaesiettekandeid on 17, kusjuures rea siinsete heliloojate uudisteoseid toovad kuulajani külalisinterpreedid. Need on koostööd, mille tulevikupotentsiaali on raske ülehinnata.
  Autor: Kersti Inno
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
USA aktsiaturg langes peale viiepäevast tõusu
USA aktsiaturg tuli kolmapäeval allapoole, kui jaekaubanduskett Target näitas kasumi kukkumist ning Föderaalreservi juulikuu istungi protokoll kinnitas varasemat teadmist, et intresse tõstetakse seni, kuni inflatsioon on allapoole tulnud.
USA aktsiaturg tuli kolmapäeval allapoole, kui jaekaubanduskett Target näitas kasumi kukkumist ning Föderaalreservi juulikuu istungi protokoll kinnitas varasemat teadmist, et intresse tõstetakse seni, kuni inflatsioon on allapoole tulnud.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Suurte lubadustega erakliinik püüab maha raputada musta minevikku
Novembris avab Tallinnas Pärnu maanteel kaheksal korrusel uksed uus erakliinik Novel Clinic, mille suur visioon on välja kasvanud kliinikust 4Kliinik. Ka 4Kliinik alustas ilusa plaaniga ja raha lugemata, lõpuks jäi tasumata aga osa töötasudest, maksudest ja arvetest.
Novembris avab Tallinnas Pärnu maanteel kaheksal korrusel uksed uus erakliinik Novel Clinic, mille suur visioon on välja kasvanud kliinikust 4Kliinik. Ka 4Kliinik alustas ilusa plaaniga ja raha lugemata, lõpuks jäi tasumata aga osa töötasudest, maksudest ja arvetest.
Fazer katsetab kakaorakkude kasvatamist bioreaktorites
Soome magusatootja Fazer uurib, kas rakupõhine põllumajandus võiks võimaldada kakao kasvatamist šokolaadi toorainena.
Soome magusatootja Fazer uurib, kas rakupõhine põllumajandus võiks võimaldada kakao kasvatamist šokolaadi toorainena.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.