Ülo Toomsalu • 18. oktoober 2005 kell 5:57

PM: Parteid kalduvad Savisaare kosjaviinast loobuma

Tallinna volikogus enamuse saanud Keskerakond peaks olema nagu rikas peig, keda kõik pruudid tahavad.

Kuid eile lubasid teised pealinna volikokku pääsenud erakonnad keskpartei kosjaviinad Edgar Savisaarele tagasi saata, kirjutab Postimees.

Tallinn pole Viljandi, kus Reformi- ja Keskerakond sõlmisid juba ööl vastu esmaspäeva, kui valimisjaoskondade häälelugejate sõrmed alles tulitasid, võimuliidu koostööleppe ja kutsuvad kolmandaks osapooleks valimisliitu Kodune Viljandi.

Tallinnas sai Edgar Savisaare Keskerakond küll 32 kohta 63-liikmelises volikogus, mis matemaatiliselt annab enamuse ja võimaluse üksinda pealinnas valitseda, ent see on kriitiliselt napp enamus. Keskpartei fraktsioon volikogus lahjeneb oluliselt pärast seda, kui sealt lahkuvad kõik ministrid ja riigikogu liikmed, kes ei tohi eilsest enam kahel toolil istuda.

Savisaar vajab kõrvalt tuge, aga teised erakonnad tsiteerivad selle jutu peale Rahvaliidu esimehe Villu Reiljani eileöist osatamist: «Las valitseb, las valitseb. Tal on rahva mandaat!»

Minimaalse häälteenamuse ja seetõttu loodetust haprama seisu tõttu pole Savisaar seni ka erakonna sees teada andnud, kas võtab meeriameti pärast aastast sunnitud pausi taas enda õlule või mitte. Väidetavalt sõltuvat see paljuski sellest, kuidas kulgevad läbirääkimised teiste linnavolikokku mahtunud parteidega.

Nii kummaline kui see esmapilgul ei tundu, oleks Keskerakonna esimene eelistus, kellele ettepanek teha, volikogus seitse kohta saanud Isamaaliit. Taktikaliselt oleks see väga hea, looks Tallinna linnavõimust hoopis teise kuvandi, tunnistas keskpartei üks ideolooge.

Hetkel kuum