ÄP fototoimetus • 2. november 2005 kell 22:00

LHV pettus teeb seal raha hoidmise üliriskantseks

Vene kõnekäänd ütleb: ?? ??????, ?? ??? (pole kinni püütud, pole varas). LHV partner ja investeerimisteenuste osakonna juht Kristjan Lepik ning turustrateeg Oliver Peek olid juba tasku libistamas sadat miljonit krooni (tõsi, kogu summat mitte enda nimel), kui USA väärtpaberijärelevalve nad vahele võttis. Süüdistades pettuses ja siseinfo kasutamises. Ja mitte ainult LHV kaht töötajat ? süüdistus esitati ka LHV-le endale, kelle kontod arestiti.

Äripäeva arvates võtab iga LHV klient, kes pärast eile ilmsiks tulnud fakte veel oma raha selles investeerimispangas hoiab, teadlikult väga suure riski.

Ei tasu lasta end eksitada LHV käitumisest, kes üritab ennast juhtunust maksimaalselt distantseerida, korraldades sisejuurdluse ja veeretades kogu süü Lepiku ja Peeki kaela. Ühesõnaga, püüab tõestada avalikkusele, et siseinfo varastamine ja selle enda huvides ärakasutamine ei ole LHVs norm, vaid kahetsusväärne erand.

Eile Äripäevale oma lapsega poseerinud Kristjan Lepik on lisaks investeerimisteenuste osakonna juhi ametile ka LHV partneri ehk omaniku staatuses. Oliver Peek on LHV turustrateeg. Kas mitte omanikud ei pane paika firma äriplaani, strateegia ja taktika ? kuidas konkurentsis läbi lüüa, kliente võita ja omanikele kasumit teenida?

Kõigi nende ülesannetega on LHV ka kenasti toime tulnud, aga nüüd on küsimus selles ? milliste vahenditega? Vahenditega, mille eest võidakse USAs vangi panna. Ei saa välistada, et ainult seaduslikult investeerides oleks LHV käekäik olnud vähem muljetavaldav.

USA väärtpaberijärelevalve süüdistuse kohaselt on LHV töötajad Business Wire süsteemi lahti lastud salajase arvutiprogrammi abil ligi pääsenud vähemalt

200 USA firma enam kui 360 pressiteatele enne nende avaldamist.See näitab ilmekalt, et tegemist oli info süstemaatilise varastamisega, mis ei saa toimuda paari töötaja omaalgatusena, vaid on ettevõtte äriplaani üheks osaks.

Mures on põhjust olla eelkõige neil, kes kasutavad LHV erinevaid aktsiatega kauplemise teenuseid. Siin võib musta stsenaariumi kohaselt rahast lihtlabaselt ilma jääda. Muretud ei saa olla ka need LHV kliendid, kes usaldasid oma pensioni teise või kolmanda samba LHV kätesse.

Kuigi pensionisamba varad on firma muudest varadest eraldatud, võib edaspidi sammaste tulusus väheneda. Kuivõrd LHV investeeris eelkõige USA väärtpaberiturgudele ja kontod on nüüd blokeeritud, siis ei saa nad väärtpaberiportfelle juhtida. Ebaseaduslikul teel omandatu tuleb tagastada, LHV-le võidakse teha soolane trahv, keelata edaspidi USAsse investeerida.

Kindlasti ei tasuks uutel klien­tidel LHVsse raha viia. Vähemalt seni, kuni selgub kohtuprotsessi tulemus. Ja see, mis LHVst edasi saab.

LHV juhtum annab hoobi kogu Eesti kiirelt arenevale fondi- ja pensioniturule. Kes ütleb, et mõni teine pank samuti ei käitu? Rääkimata negatiivsest kajastusest, mida Eesti saab välispressis. Meie finantsinspektsioonilt ootaks lõpuks otsustavat käitumist.

Leidlikkus-Häkkimine-Vahelejäämine? Vastuse annab kohtuprotsess, mille esimene istung algab Ameerika Ühendriikides juba teisipäeval.

Autor: ÄP

Hetkel kuum