Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Murenemine Draamateatris

  Eesti Draamateatri Maalisaalis esietendus 28. oktoobril Geraldine Arone?i kirjutatud lugu ?Minu oivaline lahutus?. Jah tõesti ? oivaline lahutus.
  Ülle Kaljuste, seismas Draamateatri jupiteride valguses, suus inglannast draamakirjaniku sõnad, võttis mind sõnatuks. Ja mitte pieteedist teatri vastu, et etenduse ajal ei lärmata, ehkki just selle etenduse formaat oleks seda ju lubanud, võib-olla isegi nõudnud.
  See sõnatus oli kusagil kaugemal. Sõnatus jäi nendesse statistikaameti või perekonnaseisubüroo failidesse, kus on kirjas numbrid lahutuste arvude kohta Eestis. Kui palju seda statistikat nüüd oligi? Et neljast abielust lahutatakse kolm? Olgu. Ah soo, vabaabielusid see number ei puudutagi? ? Puhast ängi tundes tõusevad kõik ihukarvad 90kraadise nurga alla.
  Keskealine naine püüab üle saada lahutusest, üksijäämisest. (No jah, küünikute ra­hustuseks, tõesti, talle jäi ju ka tema koer ja mõneks ajaks ka ema!) Ülle Kaljuste mängitud tegelaskuju uppumine kurbusse ja eneseõigustusse, läbi pingutatult koomiliste finesside on värinateni valus vaatepilt.
  Et ebamugavusvärinaid peletada, tuletan enesele saalis meelde kaks lugu, keskaegsest Tallinnast, ajaloolastelt kuuldud. Lood naistest ja meestest, kes jäänud vahele truudusemurdmisega. Nimelt oli selliste jaoks kaks reeglit, üks ülikkonna tarbeks, ülalinnas. Nende reegel eeldas, et abielu petnud mees visatakse müüridelt vallikraavi. Kui jääb ellu, on kõik hästi. Kui ei, siis ka. Sai maistest vaevadest lahti.
  Teine reegel kehtis all-linna rahva jaoks. Nimelt viidi patustanud ja sellelt tabatud paarikene raekoja platsile, kus siis mehel-naisel tulnud ringiratast kõndida. Kõndida nii, et naine meest peenistpidi enese järel veab. Mõlemad sündmused on dokumentaalselt fikseeritud.
  Ma ei oska tõesti öelda, kui palju sellel ajal lahutusi oli. Ma ei oska öelda, kui sageli toimus nn abielurikkumisi. Ja mis põhiline, visaku esimesena kivi see, kes täna patust puhas on!
  Aga miski on ikkagi kaotsiläinud. Liiga palju on Eestis valesti läinud lugusid. Kas on selles süüdi kasvavad hinnad (keskajal olid stabiilsuse huvides hinnad linnas karmi kontrolli all, pigem müüdi pisem leivapäts, aga hind ei tohtinud muutuda) ja kiiresti teisenev elulaad või hoopis taevaste jõudude sekkumine aatomitasandil, igal juhul on selge, et lahutuste hull arv räägib millestki muust kui tervest ühiskondlikust organismist.
  Muidugi saan ma aru Geraldine Arone ambitsioonist teha oma tegelase lahutusajast koomiline lavatükk. Kumb ajend peamine on, kas koomilise vormi raviv toime või võimalik suurem honorar, ma tõesti ei tea. Aga Draamateatri laval mõjub see võltsoptimismina.
  Alati jääb muidugi võimalus, et ma vaatajana ei hammustanud mulle heidetud ketti lihtsalt läbi. Ehk olid poolkoomilised ja natukene totakad episoodilahendused taotluslikud. Endast väljas inimene käitubki ju imelikult. Tema otsused on kantud nendest kirglistest sisemistest vihasööstudest, mida võime aimata, aga lõpuni teada siiski ei saa. Ehk tõesti. Aga pärast etenduse lõppu tundus mulle, et Arone tekst oleks Kaie Mihkelsoni lavastuses võinud jäädagi niisama traagiliseks, kui ta sisemiselt kõlas. Ilma enesepettuseta, et selles miskit oivalist on. No ei ole ju!
  Niisiis. Ülle Kaljuste on hea ja läheb veel paremaks. Mina ostaksin pileti viiendale etendusele. Nalja ma väga ei ootaks. Kui saab, on hästi, kui ei, siis lõikas kümnesse. Kõige halvem on, kui lubatakse nalja, aga seda ei saa.
 • Hetkel kuum
Andi Pleskovski: tänavuse aasta hea ja halb stsenaarium büroopindade turul
Sel aastal on büroopindade turul kõige tõenäolisemad kaks stsenaariumi, millede puhul oleneb realiseerumine eelkõige arengutest majanduses, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Sel aastal on büroopindade turul kõige tõenäolisemad kaks stsenaariumi, millede puhul oleneb realiseerumine eelkõige arengutest majanduses, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
USA tugev tööjõuturg pani aktsiaturud langema
Ühendriikide tööjõuturu ootamatult hea seis koos poole sajandi madalaima töötusega ehmatas täna aktsiaturud langema.
Ühendriikide tööjõuturu ootamatult hea seis koos poole sajandi madalaima töötusega ehmatas täna aktsiaturud langema.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus teeme selgeks lennunduse hetkeseisu
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.

Olulisemad uudised

Rootsit tabanud pankrotilaine räsib enim ehitust
Rootsi pankrottide arv tõusis jaanuaris vähemalt kümne aasta suurimaks, pankrotistujatest viiendik on ehitusettevõtted, kirjutab Bloomberg.
Rootsi pankrottide arv tõusis jaanuaris vähemalt kümne aasta suurimaks, pankrotistujatest viiendik on ehitusettevõtted, kirjutab Bloomberg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.