Peeter Teder • 23. november 2005 kell 22:00

Vähelikviidsed aktsiad tõusus

Tallinna börsi põhinimekirjas tõusid eile vähekaubeldavate aktsiate hinnad eesotsas Harju Elektri ja Tallinna Kaubamaja aktsiatega. Põhinimekirja aktsiatest tõusid kõigi aktsiate hinnad peale Starmani.

Üldiselt on aktsiad pärast septembri lõppu liikunud kas enam-vähem muutumatuna külgsuunas või langevalt. Seega võib eilne tõus olla pöördepunktiks aktsiate tõusule minekuks. USAs näiteks oodatakse tavapärast aastalõpu rallit, mis seal novembris-detsembris aset peaks leidma.

Harju Elektri aktsia kallines 3,4 protsenti ning maksis 62,43 krooni (3,99 eurot). Aktsia käive ulatus tagasihoidliku 465 000 kroonini. Vaatasin huvi pärast, kuidas on läinud PKC Groupi aktsial. Teatavasti sai Harju Elekter suurema osa oma kolmanda kvartali puhaskasumist finantstuluna PKC Groupi aktsia hinna tõusust. PKC Groupi aktsia hind on kolmanda kvartali lõpust kukkunud 11%. Seega ei seleta PKC Groupi aktsia käitumine Harju Elektri aktsia käitumist. Usun ise, et Harju Elektri aktsiat peetakse odavaks P/E suhte järgi. Firme aktsia on kõige madalama P/E (hinna ja kasumi) suhtega aktsia Tallinna börsil.

Tallinna Kaubamaja hind tõusis 2,5%. Kaubamaja kallinemise taga on ilmselt lähenevad pühad. Arvata võib, et teatud osa jõuluvana kinkidest tuleb ka Tallinna Kaubamajast. Samas on konkurents äge ja kõik kaubandusfirmad tahavad aasta kõige magusamast ajast kõige suurema tüki hammustada.

Suurima käibega oli eile Eesti Telekomi aktsia. Selle aktsia käibe viisid 5,1 miljoni kroonini kaks suurt tehingut. Mõlemas tehingus vahetas omanikku 10 000 aktsiat hinnaga 121,42 krooni. Aktsia sulgemishinnaks jäi siiski 121,57 krooni (7,77 eurot). Eesti Telekom on veel endiselt Tallinna börsi liideraktsia ja paistab, et ostjate ja müüjate vahekord on hetkel tasakaalus. Ilmselt toimub suurem ümberrivistumine pärast Tallinki börsilejõudmist.

Rohkem kui miljonikroonist käivet näitasid veel Norma, Baltika, Merko Ehituse, Starmani ja Tallinna Vee aktsiad.

Hetkel kuum