ÄP fototoimetus • 1. detsember 2005 kell 22:00

ÄP 5 aastat tagasi: Petturid kavaldavad kindlustusseltsid üle

Eesti kindlustusfirmad maksavad aastas välja üle poole miljardi krooni eest kahjuhüvitisi. Seltside hinnangul on vähemalt kümnendik neist väljapetetud raha. Seltsid suudavad pettustest vaid üksikuid tõestada ja kohtusse viia.

Eesti suurima kindlustusfirma Sampo kindlustuspettuste uurija Taavi Kiibus lausub, et arenenumates riikides, kus on välja töötatud ka korralik statistika, hinnatakse pettuste osakaalu isegi kuni 30 protsendile väljamakstud hüvitistest.

Tänavu kümne kuuga on Eesti kindlustusseltsid kogunud preemiaid 1,01 miljardi krooni eest, maksnud hüvitisi 469 miljoni krooni eest ja kuna pettuste mahuks hinnatakse vähemalt kümme protsenti hüvitistest, siis on kindlustuspetturid kavaldanud seltsidelt ca 47 miljonit krooni.

Hetkeseis: Eestis tegutsevad kuus kahjukindlustusseltsi on 9 kuuga välja maksnud hüvitisi enam kui miljard krooni ehk pea sama palju kui kogu 2003. aasta jooksul (1,1 mld), mullu oli see summa 1,3 miljardit. Kliendid on 9 kuuga maksnud 2 miljardi krooni eest kindlustusmakseid (2004 ? 2,4 mld).

Autor: ÄP

Hetkel kuum