22. detsember 2005 kell 22:00

Aastalõpu hitid kirjastustelt

Maailma kirjandusklassika kullafondi kuuluva Johann Wolfgang ­Goethe värssdraama ?Faust? kordustrüki andis välja kirjastus Tänapäev. Raamatule on väärilise kujunduse loonud Andres Tali. Stiilsete illustratsioonidega kalingurköites ümbrispaberiga karbis esitletud teos on kindlasti üks kaunimaid 2005. aastal Eestis ilmunud trükiseid.

Raamatu tutvustuses märgib kirjastus Tänapäev, et ?Faust? on teos, mida peab lugema ? ja hiljem üle lugema. Paljude tuumakate ilukirjanduslike töödega ongi nii, et kohustusest loetakse neid keskkoolis ja ülikoolis, aga alltekstide sügavust saavad nautida siiski elukogenud.

Tuntud majandusteadlase akadeemik Uno Mereste koostanud aforismide ja lühiütlemiste kogumikku ?Herilaspesa? võib mõista kui dateerimata päevikumärkmeid aastaist 1955?1975. ?Nad väljendavad üldistavas sõnastuses reageeringuid peamistele neil aastail ühiskonnas toimunud sündmustele ja kultuurinähtustele, ent ka isiklikus elus kogetule,? ütleb autor. ?Omandasin juba keskkoolipõlves harjumuse panna vihikulehtede vabadele servadele või juhuslikult kättejuhtunud paberitükkidele kirja lühidaid märkusi elus tähelepanu köitnu kohta; lihtsalt ajatäiteks, nagu paljud inimesed joonistavad igavledes lilli, hobuseid või lennukeid.?

Akadeemiku aastatetaguseid mõtlemist virgutavaid aforisme lugedes tuleb nõustuda temaga ?Hetkepüsivad ja jäävad väärtused ei välista üksteist. Kõik jäävalt väärtuslik on väärtuslik ka mis tahes hetkel.?

Äsja ilmunud kodumaine teatmeteos ?Eesti koerte atlas? annab põhjaliku ülevaate rohkem kui sajast Eestis kasvatatavast koeratõust.

Raamatut on kasulik uurida igal koeraomanikul ja neil, kes kavatsevad endale neljajalgse kaaslase võtta, sest lisaks üldisele infole on juttu iga tõu iseloomust, sotsiaalsusest, koolitatavusest, karvast ja hooldusest, liikumisvajadusest jne. Eraldi on välja toodud, kuidas konkreetne koeratõug sobib Eesti kliimasse.

Iga tõugu tutvustab aastatepikkuse kogemusega kasvataja.

Põhjalikult poeesiat tundev Vallo Kepp püüab antoloogiaga ?Kõik muutub lauluks? pilku heita luule ja luuletaja teemale eesti luules.

Kogumikus on esindatud sadakond poeeti, nende seas Betti Alver, Artur Alliksaar, Ernst Enno, Marie Under, Anna Haava, Henrik Visnapuu, Juhan Liiv, Juhan Viiding, Ott Arder, Viiu Härm, Ain Kaalep, Jaan Kaplinski, Doris Kareva, Jaan Kross, Kalju Lepik, Viivi Luik, Ellen Niit, Indrek Hirv, Mats Traat.

Raamat on illustreeritud koostaja mustvalgete fotodega.

Need pildid näitavad, et Moskva kinoinstituudis filmioperaatoriks diplomeeritud Vallo Kepp on ka suurepärane fotograaf.

Autor: Tiina Kolk

Hetkel kuum