Vanu aknaid taastatakse vähe

Urve Künsar 15. veebruar 2006, 00:00

Akende vahetamine kerkib päevakorrale koos teiste suuremate remonttöödega. Olles üks osa arhitektuurist, peaks akna kuju säilima samasugusena kui maja ehitamisel, muuta ei tohiks ka ruutude jaotust ega nende omavahelist suhet.

Restaureerimistöödega tegeleva OÜ Silindia ostujuhi Jüri Jänese sõnul on vanemate hoonete puhul taastatavaid aknaid siiski suhteliselt vähe: "Enamasti tuleb otsustada uute tegemise kasuks ja suuremate tehaste toodangut oleme suhteliselt vähe kasutanud." Juhul, kui on võimalik kasutada ka vanu kremoone ja hingesid, tuleb kindlasti tellida väiksemalt tootjalt. "See ei pruugi olla odavam variant, aga mõnikord pole suuremate tehaste tootmine piisavalt paindlik, ka tarneajad määravad oma osa. Nõu tasub küsida restaureerimisega tegelevatelt firmadelt," soovitab Jänes.

Aknamaterjalide puhul on rohkem hakatud kasutama puitaknaid. ASi Viljandi Aken ja Uks projektijuhi Rain Ruusi kinnitusel on näiteks Soomes eelistatuim variant puit-alumiiniumaken, Eestis on erinevusi märgata ka piirkonniti. "Pärnus on populaarne näiteks saksa aken, mujal eelistatakse büroodes aga soome tüüpi. Puit-alumiiniumvariandi plussiks on seejuures suur ilmastikukindlus just tänu pulbervärvitud välisraamile."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing