9. märts 2006 kell 22:00

Müstiline ühinemine Peeter Vähi autoriõhtul

Tuleval neljapäeval saab Estonia kontserdisaalis nautida Peeter Vähi autorikontserti, millega helilooja tähistab oma 50. sünnipäeva.

Peeter Vähi nimi seostub eesti kultuuripildis nii rock'i kui popmuusikaga, idamaade muusika ja festivaliga Orient, aga ka süvamuusikaga. Osa inimesi teab teda eesti budistliku liikumise alusepanijana ja kirgliku rännumehena.

Nii mõnigi teos on sündinud eksootilises paigas - Kagu-Aasia avarustes, Tiibeti kloostris või Aafrika tähistaeva all. Tema muusikas ühinevad arhailine ja kaasaegne, akustiline ja elektrooniline, orientaalne ja oktsidentaalne, akadeemiline ja alternatiivne.

Ka autorikontserdi kavavalik on eksootilise laadiga. Kontserdi nimiteos "Müstiline ühinemine" on Peeter Vähi enimplaadistatud teos. CDdelt võib leida sellest väga erinevaid versioone, neist põnevaim fagotile koos tiibeti Buddha-munkadega. Seekord on lisatud algkooseisule - flööt, viiul, kitarr - kammerorkester.

Helilooja kaks kiindumust - nii Idamaade kultuuri kui ka flöödi vastu - on ühendunud flöödikontsertides "Bambuse laul" ja "Taevase järve laul".

Kuulata saab ka eesti esimest kontserti akustilisele kitarrile ja orkestrile aastast 1992 - "Valge kontsert".

"Nelikümmend kaks" ("Forty-two") kuulub Peeter Vähi enimesitatud hittide hulka.

Loo teke ulatub tagasi kaugesse aega ning esialgse variandi puhul oli tegemist lauluga, mille juurde kuulus ka tekst, seejärel tekkis instrumentaalvariant ansamblile "Vitamiin". Alles 1997, mil helilooja oli 42ne, kujunes välja "Forty-two" sellisel kujul, nagu kuuleme seda autorikontserdil.

Paljud geniaalsed muusikud on lahkunud siit ilmast enneaegselt, nende hulgas on palju neid, kelle elu on katkenud neljakümne teisel eluaastal.

Miks on 42 nõnda paljudele meestele kriitiline iga? "Forty-two" on pühendatud ameerika, prantsuse ja vene iidolitele Elvis Presleyle, Joe Dassinile ja Vladimir Võssotskile, kel kunagi ei õnnestunud tähistada oma 43. sünnipäeva. Peeter Vähi tähistab oma autorikontserdiga 50. sünnipäeva.

Esinevad Tallinna Kammerorkester Risto Joosti juhatusel ning solistid Slava Grigoryan ja Rein Laaneorg kitarridel, Neeme Punder flöödil ja Andres Uibo orelil.

Autor: Kersti Inno

Hetkel kuum