Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Müstiline ühinemine Peeter Vähi autoriõhtul

  Tuleval neljapäeval saab Estonia kontserdisaalis nautida Peeter Vähi autorikontserti, millega helilooja tähistab oma 50. sünnipäeva.
  Peeter Vähi nimi seostub eesti kultuuripildis nii rock'i kui popmuusikaga, idamaade muusika ja festivaliga Orient, aga ka süvamuusikaga. Osa inimesi teab teda eesti budistliku liikumise alusepanijana ja kirgliku rännumehena.
  Nii mõnigi teos on sündinud eksootilises paigas - Kagu-Aasia avarustes, Tiibeti kloostris või Aafrika tähistaeva all. Tema muusikas ühinevad arhailine ja kaasaegne, akustiline ja elektrooniline, orientaalne ja oktsidentaalne, akadeemiline ja alternatiivne.
  Ka autorikontserdi kavavalik on eksootilise laadiga. Kontserdi nimiteos "Müstiline ühinemine" on Peeter Vähi enimplaadistatud teos. CDdelt võib leida sellest väga erinevaid versioone, neist põnevaim fagotile koos tiibeti Buddha-munkadega. Seekord on lisatud algkooseisule - flööt, viiul, kitarr - kammerorkester.
  Helilooja kaks kiindumust - nii Idamaade kultuuri kui ka flöödi vastu - on ühendunud flöödikontsertides "Bambuse laul" ja "Taevase järve laul".
  Kuulata saab ka eesti esimest kontserti akustilisele kitarrile ja orkestrile aastast 1992 - "Valge kontsert".
  "Nelikümmend kaks" ("Forty-two") kuulub Peeter Vähi enimesitatud hittide hulka.
  Loo teke ulatub tagasi kaugesse aega ning esialgse variandi puhul oli tegemist lauluga, mille juurde kuulus ka tekst, seejärel tekkis instrumentaalvariant ansamblile "Vitamiin". Alles 1997, mil helilooja oli 42ne, kujunes välja "Forty-two" sellisel kujul, nagu kuuleme seda autorikontserdil.
  Paljud geniaalsed muusikud on lahkunud siit ilmast enneaegselt, nende hulgas on palju neid, kelle elu on katkenud neljakümne teisel eluaastal.
  Miks on 42 nõnda paljudele meestele kriitiline iga? "Forty-two" on pühendatud ameerika, prantsuse ja vene iidolitele Elvis Presleyle, Joe Dassinile ja Vladimir Võssotskile, kel kunagi ei õnnestunud tähistada oma 43. sünnipäeva. Peeter Vähi tähistab oma autorikontserdiga 50. sünnipäeva.
  Esinevad Tallinna Kammerorkester Risto Joosti juhatusel ning solistid Slava Grigoryan ja Rein Laaneorg kitarridel, Neeme Punder flöödil ja Andres Uibo orelil.
  Autor: Kersti Inno
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Eesti 200 juht: Kaja Kallasel on riigi pikaajalised kulud käest läinud
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Amazon valmistub jõuludeks palgates 150 000 hooajatöötajat
Amazon Inc. plaanib palgata pühadeks 150 000 hooajatöölist hoolimata müügi kasvu aeglustumisest ja ennustustest, et pühadeostlemise hooaeg võib tulla nõrk, vahendab Bloomberg.
Amazon Inc. plaanib palgata pühadeks 150 000 hooajatöölist hoolimata müügi kasvu aeglustumisest ja ennustustest, et pühadeostlemise hooaeg võib tulla nõrk, vahendab Bloomberg.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Uuring: pea pooled ettevõtted kavatsevad kuue kuu jooksul palka tõsta
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.

Olulisemad lood

Maailmakuulus landitootja kolibki tootmise Eestisse
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.