Saue tutvustab end jazz'ilinnana

Rahvusvahelise tuntusega jazz-artistid ning ärimees Rein Kilgi saksofonikogu peaks olema piisav põhjus, et põigata järgmisel nädalavahetusel Saue gümnaasiumi.

8.-9. juunil toimuv noorte jazz-improvisatsiooni festival Visioon pole ammugi enam üksnes noorte muusikute omavahelise mõõduvõtmise koht, vaid avardab silmaringi jazz'ilembestel, keda ei huvita üksnes jazz'i megastaarid. Rein Kilk toob vaadata ja noortele proovida kümmekond hinnalisemat ja haruldasemat saksofoni oma kogust. Pillid on kogu omaniku sõnul nii välimuselt kui ka tämbrilt väga erinevad.

Festivali peaesinejaks on USA tuumikuga Eric Marienthal International Band, mille põhikoosseis on sama juba kümmekond aastat. Eestit esindavad selles grupis klahvpillidel Raun Juurikas ja bassil Mihkel Mälgand. Trummar on poolakas Krzysztof Zawadzki.

Bändi liidri Eric Marienthali mitmekülgsus saksofonistina on tunnustust leidnud üle maailma. Teda armastatakse meloodilise ja romantiliselt malbe smooth jazz'i suurkujuna. Paljud teavad teda ka särava fantaasiaga improviseerijana. Fännid kiidavad Chick Corea bändis rahvusvahelist tähelendu alustanud ameeriklast kui energiapommina mõjuvat jämmijat. Igal juhul on Marienthal muusik, kel on enam kui paarikümne lava-aastaga õnnestunud luua endale mitu võrdselt põnevat nägu.

Marienthaliga samaväärne mees on kitarrist Dean Brown, kes Eestile kõige lähemal on esinenud korduvalt Pori Jazz'il David Sanborni ja Marcus Milleri asamblitega. Neil kontsertidel on ta näidanud end kitarristina, kes kaaslaste mängust innustununa võib lihtsast fraasist pööraseid soolosid orkaaniks keerutada. Üksnes seegi on kogemist väärt. Tegemist on jazz'i- ja funk'iringkondades tõelise virtuoosiga.

Et Visiooni-festival on sündinud soovist innustada noori muusikuid, siis on enamik aega reede õhtust pühendatud just neile. Lehe trükkimineku hetkeks on end esinema registreerinud 15 bändi Tallinnast, Viljandist, Saaremaalt, Kuusalust, Viimsist ning ka Helsingist. Koosseisud varieeruvad duost bigbändini.

Noortebändide kõrval intrigeerib kindlasti küpsemast põlvkonnast Opera Kit, mille liikemd on kogenud muusikud ja tuntud rahvusvahelistes vabaimprovisatsiooni ringkondades. Koosseisu kuuluvad vokalistid Anne-Liis Poll ja Priit Lehto, klarnetist Meelis Vind, pianist Anto Pett ja trummar Tanel Ruben.

Reedel, 8. juunil, algab kontserdiõhtu kell 18 noortekoosseisudega. Kell 21 tuleb lavale Eric Marienthal International Band ja kella 22.30 paiku peaks algama suur jämm, kus on lubanud osaleda ka festivali peakülalised. Laupäev, 9. juuni, algab töötubadega. Publikut oodatakse kella 16ks. Õhtu finaaliks on kavandatud jämm.

Hetkel kuum