Pirita kloostri varemed elustuvad maailmamuusikas

Muusika mahub äärmustesse, kus ühel pool professionaalsed meeskoorilauljad ja teisel pool õrnhabras Helin-Mari Arder. Geograafiliselt saab teha peaaegu et ümbermaailmareisi. Eksootilisematest paikadest on esindatud Kongo, India, Kuuba ja Tuva.

Esimest korda toimuva festivali kava on mitmekesine ja publikusõbralik. Kontserdid on jagatud kolmele päevale nii, et kuulaja saab tormamata osa kõigest, mis teda huvitab. Maailmaküla pole kontserdimaraton, mis rohke esinejaskonnaga üritustele pea paratamatu, vaid kulgeb rütmis, mil energilised tantsulied bändid vahelduvad mõtlikuma muusikaga ning aega jääb ka sõpradega olemiseks.

Pidustuste avalöök tõotab tulla jõuline, sest kloostrivaremetes saavad kokku RAM ning Metsatöll. Eesti esindusmeeskoor ning eesti rahvamuusikat ja heavy metalit kokku segavad metsatöllud on ette võtnud Veljo Tormise suurteose "Raua needmine". Millise kuju ja hinguse see ürgjõuliselt meditatiivne teos kahe nii erilise kollektiivi ühistöös saab, kas sellest tuleb üks mehine kõuekärgatus või midagi enamat, teavad praegu vaid vähesed asjaosalised. Ja teadjad hoiavad saladust kiivalt. Igal juhul tõotab sellest kujuneda festivali tipphetki.

Värttinä, Haydamaky, Ke-kele ning Jaipur Kawa Brass Band on nimed, kelle kontsert tasub kavast kindlasti üles otsida. Kolm esimest figureerivad oma plaatidega hetkel maailmamuusika edetabeli tipus. Kõrge positsioon edetabelis annab teatud määral garantii ka bände teadmata, kuna toda edetabelit koostavad 23 Euroopa riigi maailmamuusikaspetsid ning raadio DJd.

Ligi veerandsaja aasta vanune Värttinä on praegu suurepärases tuules, sest nende uuel plaadil on läinud väga hästi nii maailmamuusika edetabelis kui ka BBC Radio 3 edetabelis, nende kontserdid ja "Sõrmuste Isanda" muusikal on saanud väga positiivset kajastust maailma ajakirjanduses.

Kellele meeldib Buena Vista Social Clubi muusika, hakkab kindlasti ka Kongost pärit Kekelet armastama. Kekele on ehe pärl, kuna mängitakse rumbat, mille sünnimaa on just Kongo. Bändi kuuluvad muusikud, kes tegid ilma juba 1960-70ndail, ent on heas vormis praegugi. Juulis ootab neid ees 20 kontserti USA ja Kanada suurtel festivalidel.

Kes korra tuvade kõrilaulu kuulnud, on selle müstilisusest kindlasti sõltuvusse sattunud. Olchey pakub selleks võimaluse pühapäeval. Cubanisimo on autentse kuuba tantsumuusika esindaja. Nende salsa-, mambo- ja boolerorütmid on tantsitanud kümneid tuhandeid kuulajaid Euroopa džässifestivalidel.

Juba üksnes see, et kolme päeva jooksul koonduvad iidsete Pirita müüride vahele muusikud neljalt kontinendilt, loob kindlasti erilise sünergia. Festival neile, kes eelistavad vahetut ja lihtsat, omanäolist ja võõrapärast.

Hetkel kuum