Nobeli majanduspreemia laureaat on hoiatanud maksukärbete eest

09. oktoober 2006, 15:47

Nobeli majanduspreemia pälvinud Columbia
ülikooli professor Edmund Phelpsi sulest on Äripäevas ilmunud kolm
arvamusartiklit. Viimases hoiatas ta maksukärbete eest.

Viimases Äripäevas ilmunud arvamusartiklis väitis Phelps, et tööjõumaksude kärped tõstavad tööhõivet vaid ajutiselt. Ta soovitas maksude kärpimisel olla ettevaatlik. "Maksukärbe võib hoopis kärpida sotsiaalabi ja sotsiaalkindlustust, mis moodustab rahvusliku rikkuse. Sellisel juhul vähendab maksukärbe järk-järgult eraomandit," hoiatas Phelps möödunud aasta 1. märtsil ilmunud kommentaaris.

"Gylfi Zoega ja minu 10 aasta tagune uurimistöö kinnitab, et tööjõumaksude kärpimine parandab lühiajaliselt tööhõivet. Kuidas mõjub see aga pikema aja jooksul? Kas maksumäärade suurtel pikaajalistel mõjudel on tööhõives rahvusvahelisi erinevusi? 1998. aastal uurisime OECD andmeid, et leida korrelatsiooni 90ndate keskpaiga tööpuuduse määrade ja vastavate tööjõumaksude vahel. Me ei leidnud midagi. 2004. aastal vaatlesime tööjõus osalemise määrasid ja uuesti tööpuudust. Korrelatsioon puudus. Kõrge tööpuudusega riikide hulka kuuluvad kõrgete maksudega Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia, kuid samuti madalate maksudega Jaapan ja Hispaania. Väikese tööpuudusega riikide hulka kuuluvad madalate maksudega Suurbritannia ja USA, kuid ka väga kõrgete maksudega Taani ja Rootsi," kirjutas Phelps.


"Neoliberaalid räägivad praegu Mandri-Euroopale, et tööjõumaksude kärped suudavad likvideerida kõrge tööpuuduse. Selliste maksukärbete efektiivsus oleks aga ajutine, eriti kui säästetakse heaoluriiki. Kahe aastakümnega hiiliks kõrge tööpuudus tagasi. Maksude kärpimisest tulenevad valeootused juhiksid poliitikud kõrvale fundamentaalsetelt reformidelt, mis on hädavajalik, kui Mandri-Euroopa tahab saavutada majanduse dünaamikat," lõpetas Phelps oma artikli.

Aasta varem, 2004. aasta 8. jaanuaril Äripäevas ilmunud kolumnis toonitas Phelps töötajate arvamusega arvestamise vajadust. "Oluline element on tööviljakus, kuid tähtsad on ka edukad osalejad. Selleks peavad ametikohad peale rahalise hüvitise pakkuma veel midagi - töötajate arvamusega arvestamist, nende kaasamist probleemide lahendamisse, nende juhtimist oma annete avastamise ja võimete suurendamise juurde. See personaalne areng on tööga rahulolu allikas, mis omakorda võimendab tööjõu hulgas osalemist ja lojaalsust tööandjale, vähendades tööpuudust," kirjutas Phelps.
Ta oli seisukohal, et töövõtjate arendamiseks, tuleb nad kinnistada stimuleerivatele töökohtadele, kus on uued lahendamist vajavad probleemid, raskemad ülesanded, vajadus püüelda võimete suurendamise poole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. October 2006, 20:05
Otsi:

Ava täpsem otsing