23. oktoober 2006 kell 7:07

Panama kanali laiendus maksab 63 miljardit krooni

Panama Kanali mõlemas otsas asuvate lüüside laiendamine läheb eri hinnangutel maksma kolm kuni viis miljardit dollarit (kuni 63 miljardit Eesti krooni), kirjutas Postimees Online.

Valitsuse kinnitusel annab kanali laiendamine riigile olulist lisaraha, sest suurematelt laevadelt saab küsida ka suuremat maksu. Samuti loob laiendustöö nende kinnitusel ligi 40 000 uut töökohta, samas kui praegu annab kanal leiba 8000 inimesele.

Panamalased kiitsid lisaraha ja uute töökohtade ootuses eilsel rahvahääletusel heaks valitsuse kava laiendada kahte ookeani ühendavat kanalit.

Rahvahääletuse eel läbi viidud küsitlused näitasid kanali laiendamise pooldajate selget ülekaalu. "See tähendab rohkem laevu, mis omakorda tähendab rohkem töökohti," põhjendas uudisteagentuurile AP karjus Damasco Polanco, miks ta toetab laiendamiskava.1914. aastal valminud Panama kanali liiga kitsad lüüsid ei luba seda läbida tänapäevastel konteinerlaevadel ning ka väiksemad laevad peavad tihti seisma järjekorras, sest kanali läbilaskevõime on viimase piiri peal. Aastas läbib kanalit 14 000 laeva.

Hetkel kuum