Agnes Ojala • 15. jaanuar 2007 kell 15:33

Vene ekspert: globaalne soojenemine ei sõltu kasvuhoonegaasidest

Vene teadlase arvates soojeneb Maa kliima Päikese intensiivsuse tõttu ning Kyoto protokoll pole vajalik, kuna kasvuhoonegaasid soojenemist praktiliselt ei mõjuta.

"Maa kliima globaalne soojenemine on tingitud Päikese energia ebatavaliselt kõrgest kiirguse tasemest ja selle intensiivsuse pikaajalisest, praktiliselt terve möödunud sajandi kestnud kasvust," vahendas ETV24 Venemaa teaduste akadeemia Pulkovo observatooriumi kosmoseuuringute labori juhataja Habibullo Abdusamatovi sõnu.

Teadlaste võetud jääproovid rohkem kui kolme kilomeetri sügavustest puuraukudest Antarktises ja Gröönimaal näitasid, et atmosfääris süsihappegaasi sisalduse ulatuslikud kõikumised ja kliima soojenemised toimusid juba eelajaloolisel ajal, kui puudus inimtegevus.

Abdusamatovi sõnul on klimatoloogide poolt täiesti ootamatult täheldatud maailmaookeani pinnakihtide jahenemise algus märk selle kohta, et globaalne soojusmaksimum on Maal juba saavutatud. Ennustatud globaalse soojenemise asemel algab aastatel 2012-2015 temperatuuri aeglane alanemine.

"Seetõttu ei ole Kyoto protokolli järele esialgu vajadust," arvab Abdusamatov.

Hetkel kuum