Naisdetektiiv Poirot

Voldemar Kolga 02. märts 2007, 00:00

Aastatuhandete jooksul on välja kujunenud sugudevaheline tööjaotus. Teatud tööd on naistetööd, teised meeste omad. Seda on peetud loomulikuks ja mõistlikuks. Raske on kujutada ette naisi Poirot' või Watsoni rollis, vähemalt meil. N-ö meestetööd on sellised tööd, mille tegijatest on vähemalt 75% mehed, ja vastupidi: naistetöödel töötab vähemalt 75% naisi. Kriteeriumiks on statistiline sagedus, mitte aga töö raskus või keerukus. Põhjused, miks naised meeste aladele siirduvad, on küllaltki proosalised. Nii saavad USAs traditsioonilist tööd tegevad naised 20-30% vähem palka kui ebatraditsioonilisel tööl. Ega meilgi teisiti ole. Ebatraditsioonilist tööd tegevad naised on oma eluga rohkem rahul kui traditsioonilisel tööl olevad naised.

Alljärgnevalt loetlen Ameerika naiste ebatraditsioonilisi elukutseid (nagu meestelgi on olemas ebatraditsioonilised tööd). Tegemist ei ole pingereaga, vaid nopetega USA naiste ebatraditsiooniliste elukutsete nimekirjast: piloodid, spordiajakirjanikud, kellassepad, peakokad, arhitektid, audio-videotehnikud, elektroonika parandajad, automehaanikud, programmeerijad, fotograafid, täppisteaduste (füüsika, matemaatika) õpetajad, raadio- ja TV-levi tehnikud, lihunikud, laevakaptenid, mootorpaatide mehhaanikud, tuumaelektrijaamade insenerid, keevitajad, vaibapaigaldajad, insenerid, ehitusinspektorid, veevärgi paigaldajad, detektiivid, kriminalistid, kaevude puurijad, liftide remontijad, metsnikud, saeveski töötajad, jahi- ja kalamehed, linnaplaneerijad, veoautojuhid, matuste korraldajad jne.

Lugedes seda nimekirja, torkab silma, kui paljudes huvitavates ametites on vähe naisi. Naised võiksid mõelda, kas poleks kasulik ära tulla lasteaiast, koolist ja haiglast ning selle asemel lifti ja veevärki remontida, ehitustel järelevalvet teostada, pildistada, foto- ja videokaameraid parandada. Eksootikat taga ajavad naised võiksid proovida olla suurte veoautode ja busside juhid, püüda kala tormisel merel, olla metsnikud, olla Poirot' moodi detektiivid ning lõppude lõpuks matuseid organiseerida. Naiskellassepp ja -programmeerija kõlab paremini ning võib tekitada meestes hoopis suuremat huvi kui pangateller või sotsiaaltöötaja.

Psühholoogiliselt on kaugelt huvitavam teha nn meestetööd kui stereotüüpset naistetööd. Sina kui naine oled eriline, kuna sinu amet on eriline. Ja ärgem unustagem, et kellassepa või programmeerijana on ilmselt võimalik rohkem teenida kui telleri või sotsiaaltöötajana. See tõstab enesehinnangut ja naisest võib saada arvestatav osaleja pere eelarve loomisel.

Ja veel, naiste lahkumine traditsioonilisest ametist sunnib tööandjaid palku tõstma. Niisiis naine, kes lahkub naistetöölt, teeb head nii endale (perele) kui ka teistele naistele, kuna alles jäänud traditsioonilistel naistel võib palk tõusta. Keskkooli lõpetanud neidudel soovitan seada sammud sinna, kus auditooriumis on veel poisse näha ja meeste lõhna tunda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:28
    Otsi:

    Ava täpsem otsing