Ülo Toomsalu • 19. aprill 2007 kell 22:00

Nädal Ülo Toomsalu pilgu läbi

Kõigepealt rõõmsast sündmusest. Teisipäeval sündis ühte Tallinna perre poisslaps, kellest sai pealinna 400 000. elanik. See on kuidagi tuttav uudis. See ei ole esimene kord, kui sünnib Tallinna 400 000. elanik, kuid arvu on väiksemaks korrigeeritud. Nüüd võime rõõmsat sündmust jälle tähistada. Piisab vaid, kui tuleb mingi vähegi suurem lähivaldadesse kolimise laine, ja linnavalitsus saab jälle hakata elanike registreerimise eest võitlema ning peagi saame taas 400 000. elaniku sünni üle rõõmustada.

Mäletan, kui millalgi eelmisel sajandil sündis ühte Tallinna perre poisslaps, kellele pandi nimeks Kalev. Tema oli Tallinna 500 000. elanik. Loodetavasti on ta ikka elu ja tervise juures ja elab siiamaani teadmisega, et tema on Tallinna 500 000. elanik. Aga see, et nüüd on Tallinnas elanikke vähem, on muidugi kunagise Mart Laari valitsuse süü.

Tegelikult on Eesti rahvaarvu arvestades inimesi pealinnas liiga palju. Üldiselt rahvaarv ju praegu ikkagi väheneb, järelikult suureneb Tallinna elanikkond teiste kohtade arvel. Elu peaks hoogsamalt pulbitsema ka mujal kui Tallinnas. Mulle meeldiks palju rohkem, kui näiteks Viljandi, Paide, Kuressaare ja Rakvere, aga miks mitte ka Antsla, Olustvere, Puka ja Kallaste raporteeriksid oma elanikkonna suurenemisest.

Postimehe veebilehel reklaamis end firma Likvidaator, kes juba aastast 1995 pakub kvaliteetset ettevõtete likvideerimise teenust. Firma teatab, et tellija peaks eelarvesse planeerima ka ametnikele makstava pistise jaoks umbes 50 000 krooni. Teenusepakkuja kirjutab, et kuigi ka neile on selline väljapressimine vastuvõetamatu, on reaalsus teistsugune.

Ilmselt firma teab, mida räägib, sest küllap on probleemiga oma töö käigus pidevalt kokku puutunud. Lihtsalt teeb tõsiasja avalikult teatavaks. Paistab, et pistiseküsimine on ametnikkonnas üsna levinud, sest üksikjuhtumite puhul ei hakkaks likvideerimsfirma sellist avaldust tegema. Ja nii peabki ametnik jätkuvalt edukaks sellist tööpäeva, mille lõpus rahaümbrik sahtlisse kukkudes enam kolksu ei tee.

Paraku on altkäemaksu andmine niivõrd intiimne ja piinlik tegevus, et keegi sellest rääkima ei kiirusta. Aastaid tagasi kirjutas Äripäev võimalikust pistisekombest Tallinna linnavalitsuses, kus mõni kinnisvarafirma oli samuti planeerinud eelarvesse raha selle jaoks. Sellest loost tuli palju pahandust. Aga ikkagi oleks huvitav teada, kui suur on päevane pistisekäive Tallinna linnavalitsuses. Ma oleksin väga õnnelik, kui summa oleks null, kuid kardan, et see nii ei ole.

Tahaks lõpetada lõbusate uudistega meie laialt kodumaalt ehk Euroopa Liidust.

Üllatuslikult peavad end kõige stiilsemaks ELi kõige vaesema riigi Rumeenia kodanikud. Kõige ebastiilsemaks pidasid end aga Soome kodanikud. Kui stiilne oled sina?

Soome valitsuses puhkes beebibuum, enamik lapsi tuuakse Hiinast. Kas sina lapsendaksid väikse hiinlase?

Austria teeäärsetesse metsadesse pandi märgid, mis hoiatavad kobrade eest. Märgid peaks peletama teelisi, kes vabas looduses keha kergendada armastavad. Mis märgid tuleks panna Pärnu Ülejõele, mis vaevleb sama probleemi käes?

Hetkel kuum