20. juuni 2007 kell 6:31

Ajaloolased kahtlevad kogu Ilmjärve Pätsi-monograafias

Jaak Valge kummutas hiljutisel ajalookonverentsil Magnus Ilmjärve raamatus «Hääletu alistumine» esitatud väited president Konstantin Pätsi tihedast koostööst venelastega, kuid teiste ajaloolaste sõnul leidub seal veelgi vigu, mis seavad kahtluse alla kogu teose usaldusväärduse.

«Ajaloolane peab midagi väites allikale toetuma ja kui Valge ütles, et viited on kahes kohas valed, siis mina olen leidnud veel vähemalt kaks-kolm,» ütles Tartu ülikooli lähiajaloo professor Eero Medijainen, kelle väitel on Ilmjärv oma raamatus osutanud ka Eesti arhiivimaterjalidele, kuid selliseid dokumente pole sageli olemaski, kirjutab Eesti Päevaleht.

«Kui ühes monograafias on olulistes kohtades juba ligi viis viiteeksimust, milles väidetakse midagi põhimõttelist ega toetuta konkreetsetele faktidele, siis seab see kogu kontseptsiooni tõsise kahtluse alla,» nentis Medijainen.

Ajaloodoktor Ago Pajuri sõnul on tegelikult juba teose ilmumisest saadik selge, et kui tegu pole just otsese ajaloo võltsimisega, leidub seal hulgaliselt ülepingutatud hinnanguid ja mitte just kõige kohasemaid tõlgendusi.

Hetkel kuum