• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Toiduhindade tõus paratamatu

  Rahandusministeerium ennustab tulevaks aastaks rekordilist, 7,4protsendilist inflatsiooni. Kõigi eelduste kohaselt tõuseb näiteks linnuliha hind aga pea 20 protsenti. Kui värske jahutatud broiler maksab praegu nt 37 krooni, siis kevadeks peaks hind jõudma vähemalt 46 kroonini. Hinnaennustus puudutab eelkõige Balti riikidega seotud värske liha turgu.
  Igasugune tootmine ja turustamine, eriti aga liha tootmine, on rohketest lülidest koosnev kett. See teeb tarbijahinna kujunemise sageli raskesti prognoositavaks. Muudatused on kiired ja nende põhjused võivad ilmuda n-ö selgest taevast. Nt on mõnes riigis impordikeeld, haiguspuhang või ikaldus.
  Sügisel tuleb mitme asjaolu kokkusattumisel toiduainete hinnatõus järsem kui tavaliselt. Suur osa tootmisest saab alguse viljast ja pea kõiki tootmisharusid mõjutab vilja hind. Kanasööda tähtsaim koostisosa on samuti vili, mis moodustab 60 protsenti sööda omahinnast. Tallegg, nagu paljud teised ettevõtted, sõltub siin maailmaturul toimuvast. Praegust defitsiiti põhjustab kiiresti kasvav biokütuste toorainevajadus ja tarbimine ning ebasoodne ilmastik. Meie vilja sisseostulepingud on sõlmimisel pea kahekordse hinnaga mullusega võrreldes.
  Linnulihatootmises on filosoofia põhiküsimus lahendatud - kõik algab munast. Täpsemini haudemunast, mis on broilerikasvatuse hinnaefektiivsuse alus. Tallegg toodab ka ise haudemune, kuid suur osa neist tuleb sisse osta. Selle hind on aastaga kahekordistunud.
  Et broiler toidulauale jõuaks, peab oma panuse andma lihatööstus. Kui haudumise-kasvamise faasis pole tööjõu ja energiakulude osakaal suur, siis lihatöötlemises on see ülioluline kulukomponent, moodustades ligi poole kogu kuludest. Kui teisi kulusid on efektiivsuse kasvuga õnnestunud ohjes hoida, siis palgakulu on raketina aastaga kilo kohta 30 protsenti tõusnud ning sellele ennustatakse jätkumist. Ka jae- kui hulgimüüja kulud suurenevad seoses tööjõu ja transpordi kallinemisega.
  Peatseid arenguid ei ole siiski põhjust üle dramatiseerida. Uus hinnatase ületab kahe aasta tagust vaid 15 protsendiga. Vahepeal toimusid 2006. aasta tormiline hinnalangus ja broilerimüügi "hullud päevad". Samal ajal kasvasid toiduainete hinnad keskmiselt 13 ja eluasemekulud 28 protsenti. Sissetulekute kasvu arvestades jääb broiler tarbijatele sama kättesaadavaks kui kaks aastat tagasi. Jaemüügipartneritele pooleaastaste fikseeritud hinnapakkumiste tegemine pole aga ei kerge ega eriti mõistlik tegevus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Parim juht Madis Toomsalu: Eesti parim juht on hoopis mu ema
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.