Toiduhindade tõus paratamatu

Margus Venelaine 29. august 2007, 00:00

Rahandusministeerium ennustab tulevaks aastaks rekordilist, 7,4protsendilist inflatsiooni. Kõigi eelduste kohaselt tõuseb näiteks linnuliha hind aga pea 20 protsenti. Kui värske jahutatud broiler maksab praegu nt 37 krooni, siis kevadeks peaks hind jõudma vähemalt 46 kroonini. Hinnaennustus puudutab eelkõige Balti riikidega seotud värske liha turgu.

Igasugune tootmine ja turustamine, eriti aga liha tootmine, on rohketest lülidest koosnev kett. See teeb tarbijahinna kujunemise sageli raskesti prognoositavaks. Muudatused on kiired ja nende põhjused võivad ilmuda n-ö selgest taevast. Nt on mõnes riigis impordikeeld, haiguspuhang või ikaldus.

Sügisel tuleb mitme asjaolu kokkusattumisel toiduainete hinnatõus järsem kui tavaliselt. Suur osa tootmisest saab alguse viljast ja pea kõiki tootmisharusid mõjutab vilja hind. Kanasööda tähtsaim koostisosa on samuti vili, mis moodustab 60 protsenti sööda omahinnast. Tallegg, nagu paljud teised ettevõtted, sõltub siin maailmaturul toimuvast. Praegust defitsiiti põhjustab kiiresti kasvav biokütuste toorainevajadus ja tarbimine ning ebasoodne ilmastik. Meie vilja sisseostulepingud on sõlmimisel pea kahekordse hinnaga mullusega võrreldes.

Linnulihatootmises on filosoofia põhiküsimus lahendatud - kõik algab munast. Täpsemini haudemunast, mis on broilerikasvatuse hinnaefektiivsuse alus. Tallegg toodab ka ise haudemune, kuid suur osa neist tuleb sisse osta. Selle hind on aastaga kahekordistunud.

Et broiler toidulauale jõuaks, peab oma panuse andma lihatööstus. Kui haudumise-kasvamise faasis pole tööjõu ja energiakulude osakaal suur, siis lihatöötlemises on see ülioluline kulukomponent, moodustades ligi poole kogu kuludest. Kui teisi kulusid on efektiivsuse kasvuga õnnestunud ohjes hoida, siis palgakulu on raketina aastaga kilo kohta 30 protsenti tõusnud ning sellele ennustatakse jätkumist. Ka jae- kui hulgimüüja kulud suurenevad seoses tööjõu ja transpordi kallinemisega.

Peatseid arenguid ei ole siiski põhjust üle dramatiseerida. Uus hinnatase ületab kahe aasta tagust vaid 15 protsendiga. Vahepeal toimusid 2006. aasta tormiline hinnalangus ja broilerimüügi "hullud päevad". Samal ajal kasvasid toiduainete hinnad keskmiselt 13 ja eluasemekulud 28 protsenti. Sissetulekute kasvu arvestades jääb broiler tarbijatele sama kättesaadavaks kui kaks aastat tagasi. Jaemüügipartneritele pooleaastaste fikseeritud hinnapakkumiste tegemine pole aga ei kerge ega eriti mõistlik tegevus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing