18. september 2007 kell 13:46

Täna ajaloos: 25 aastat tagasi tuli ilmale :-)

25 aastat tagasi vajutas Carnegie Melloni ülikooli professor Scott E. Fahlmann esimest korda järjest kolme klahvi - koolonit, sidekriipsu ja sulgu :-) Sündinud oli naerunägu, mida tänapäeval tunnevad kõik arvutikasutajad.

Keeleteadlased on ühel meelel: naerunägu ja teised emotikonid on andnud võimaluse e-mailides ning internetivestluses väljendada emotsioone, mis ilma nende märkideta oleks keerukas. Lisaks veel märguandevõimalus vestluspartnerile, et kõike kirjapandut ei pea võtma surmtõsiselt.

Fahlmann kirjutas esimese naerunäo elektroonilisele teadetetahvlile 19. septembril 1982, kus oli parajasti käimas arutelu arvutivõrkudes leviva huumori piiridest ning sellest, kuidas märgistada lauseid, mida ei pea võtma tõsiselt.

Fahlmann pakkus, et märgid :-) tähistavad nalja ning soovitas neid lugedes pea korraks kaldu pöörata. Soovitus leidis kiiresti järgijaid ning peagi levis naerunägu teistesse ülikoolidesse, sealt ärisse ning koos interneti võidukäiguga üle maailma.

Arvutiteaduste ja lingvistikaprofessorid, keda Associated Press palus eksperdina hinnata, kes võis olla naerunäo autor, jäid ülesandega jänni. Fahlman ütleb, et ei tea kedagi, kes väidaks, et oleks naerunägu kasutanud enne teda. "Alati on võimalik, et kellelgi tuli sama idee - see on ju lihtne ja ilmselge."

Naerunäo erinevad variatsioonid, näiteks semikooloni abil tehtav silmapilgutus tulid hiljem. Tänapäeva inimesed ei kujuta MSNi ilma emotikonideta ettegi.

Hetkel kuum