8. oktoober 2007 kell 9:44

Miks vähirakud lõputult kasvavad?

Šveitsi ja Itaalia teadlaste avastus selgitab, miks suudavad vähirakud lõputult jaguneda.

Kui seni on arvatud, et telomeerides sisalduv DNA on inaktiivne ja ei transkribeeru, siis nüüd on teadlased teinud kindlaks, et telomeeridega seotud RNA transkibeeritakse telomeerides sisalduvast DNA-lt, kirjutas Eesti geenikeskus.

Telomeerid on eukarüoodi kromosoomide tümidiini ja guaniini rikastest konserveerunud järjestustest koosnevad otsmised piirkonnad, millega on seotud spetsiifilised RNA ja valgukompleksid. Telomeeridele on omistatud kromosoomide kaitse funktsiooni, samuti reguleerivad telomeerid ka raku jagunemist: iga jagunemisega kaasneb telomeeri lühenemine ning kui telomeeri pikkus on saavutanud kindla piiri, peatub raku edasine jagunemine peale umbes paarikümmet tsüklit.

Ent embrüo rakkudes ja mõnedes tüvirakkudes muudab telomeraasi nimeline ensüüm telomeeri struktuuri sedavõrd, et rakk saab jaguneda kauem. Ent ka neil juhtudel aja jooksul telomeraasi hulk väheneb ja lõpuks rakkude jagunemine peatub.

Vähirakkudes aga jätkab telomeraas telomeeride struktuuri muutmist palju pikema perioodi jooksul kui normaalsetes rakkudes ning rakud muutuvad „surematuteks“ ehk lõputult jagunevateks, mis viibki kasvaja arenguni. Teadlaste hinnangul esineb 90 protsendil kõigist inimeste vähijuhtudest telomeeride ebanormaalselt pikaajaline aktiivsus, samas on ebaselge aktiivsuse reguleerimise mehhanism.

Nüüd on Šveitsi ja Itaalia teadlased avastanud, et telomeeridega seotud RNA-d reguleeritakse telomeraasi koosseisu kuuluva valgu abil, mis võib viia telomeeride talitluse saladuste avastamiseni. Uuringu kokkuvõtte juhtautori Joachim Lingneri hinnagul võib telomeeridega seotud RNA osutuda uueks märklauaks ravimitele, mis telomeeride talituse reguleerimisega vähirakkudes peataks kasvaja edasise arengu.

Hetkel kuum