16. oktoober 2007 kell 12:50

Leiti nii vananemist kui vähi arengut aeglustavad geenid

USA teadlased on ümarussidel teinud kindlaks geenide paketi, mis lisaks vähi ennetamisele aeglustab ka ussikeste vananemist, ning otsivad nüüd neile geenidele vasteid ka inimesel.

San Franciscos asuva California ülikooli bioloog Cynthia Kenyon on varem avastanud ümarussil Caenorhabditis elegans geeni daf-2, mille modifitseerimine kahekordistas ussi eluiga. Nüüd uuris ta daf-2 mõju sama ussikese 734 geenile ning leidis, et neist 29 kas aktiveerivad või pärsivad kasvajate arengut, vahendas Eesti geenikeskus.

Huvitaval kombel kaasnesid nendele omadustele ka eluea pikkust mõjutavad omadused, ja seda kindla seaduspära järgi: eluiga pikendavad geenid mõjusid pärssivalt kasvaja arengule ja eluiga lühendavad geenid omakorda reeglina soodustasid kasvajate arengut.

Kenyoni sõnul kinnitavad nende leiud teooriat, et eluea ja kasvajate arengu kontroll on sarnase geneetilise päritoluga. Et paljudel ümarussidel esinevatel geenidel on olemas ka inimvasted, otsivadki teadlased nüüd neid.

Hetkel kuum