2. november 2007 kell 13:37

Gruusias käärib – uued protestid presidendi vastu

Täna protestis Gruusia pealinna Thbilisi tänavail jälle ligi 100 000 meeleavaldajat, et avaldada oma vastumeelsust president Mihhail Saakašvili poliitika suhtes.

Ehkki mitmed Saakašvili käivitatud reformid on rahva seas populaarsed, kasvab kriitika, et president tüürib Gruusiat demokraatlikult arenguteelt kõrvale, lastes arreteerida kriitikuid ning rakendades seadusi enda huvides. Samuti pole rahvas rahul elujärje aeglase paranemise ning jätkuvalt suure korruptsiooniga.

Meeleavalduse aeg langeb kokku Gruusia nn rooside revolutsiooni alguskuupäevaga 2003. aastal, mille harjal Saakašvili võimule tõusis ja toonane president Eduard Ševardnadze lahkuma sunniti.

Gruusia killustatud opositsioon koondus septembris, kui endine kaitseminister ja kunagine presidendi lähikondne Irakli Okruašvili süüdistas Saakašvilit korruptsioonis ning atentaadi kavandamises mõjuka ärimehe vastu. President lükkas süüdistused tagasi, Okruašvili arreteeriti, kuid lasti hiljem suure kautsjoni vastu vabadusse. Ühtlasi tegi mees televisioonis avalduse, kus võttis oma süüdistused tagasi.

Saakašvilit on kritiseeritud ka 14 opositsioonipoliitiku kohtuprotsessi üle, kus neid süüdistati valitsuse kukutamise plaanides. Kõik mõisteti süüdi, kohtuprotsess ise oli kinnine.

Gruusiat on kritiseerinud ka mitmed Gruusiale n.ö sõbralike riikide diplomaadid. Ehkki Saakašvili majandusreforme hinnatakse kõrgelt, tuntakse muret tema taganemise pärast õigusriigi põhimõtetest. See ei ole hea kuvand riigile, mis pürib nii ELi kui NATO liikmeks, kirjutas Wall Street Journal.

Hetkel kuum