Ohtlike superbakterite päritolu selgitati välja

22. jaanuar 2008, 10:46

Viimastel aastatel eriti USA haiglates,
hooldekodudes, aga ka koolides ja vanglates haigestumisi põhjustanud
superbakterid, mis ei allu antibiootikumidele,pärinevad kõik ühest ja samast
kiire arenguga bakterist, teatasid USA teadlased.

Superbakterid on peaaegu allumatud antibiootikumiravile. Uurides haigusi tekitanud bakterite genoomi, ilmnes, et tegu on ühe ja sama bakteritüve peaaegu identsete kloonidega. Bakteritüvi on saanud nimeks USA300, selle tüübi baktereid iseloomustub hea võime edasi kanduda ning nad on osutunud väga elujõulisteks, ütles USA s Hamiltonis asuva rahvusliku allergia ja nakkushaiguste instituudi teadlane Frank DeLeo.

„Me näeme ette, et lähiaastail tekivad USA300 bakteritüvest tekkinud uued bakterid, millel on haigustekitajana väga suur potentsiaal,” lisas ta.

Antibiootikumidele allumatud stafülokokkbakterid põhjustavad kudedepõletikke – nahale tekivad suured põletikulised muhud. Samas võib bakter põhjustada ka kopsupõletikku, veremürgitust või luupõletikke, mille puhul võib patsient surra mõne päevaga, kui ravi pole õigeaegne.

Superbakterid, ehk MRSA on juba välja levinud haiglaseinte vahelt, mis oli siiani nende peamine esinemiskoht.

Teadlased võrdlesid kümnelt 2002 – 2005 USA eri piirkondades haigestunud patsiendilt leitud haigustekitaja DNA-proovide genoome ning kõrvutasid neid varasemates uuringutes vaadeldud bakteritüve USA300 liinidega. Kaheksalt patsiendilt leitud bakterite genoomid olid peaaegu identsed, mis viitab, et tegu on laialt levinud bakteritüvega.

Teadlased avaldasid artikli ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. January 2008, 10:44
Otsi:

Ava täpsem otsing