Eesti loodab lisamaksu Vene elektrile

25. jaanuar 2008, 07:56

Värske ettepaneku järgi tahab Eesti, et
euroliit paneks Vene elektrile ekspordimaksu, sest selleta oleks elektri
vabaturg Balti riikides mõeldamatu.

Odav Vene elekter võiks hetkega katta kogu Eesti elektritarbimise, see võib ka nii juhtuda samal aastal kui jõusse astub Euroopa Komisjoni revolutsiooniline kliimaplaan, sest aastast 2013 peaks Eestis olema elektri vabaturg, kirjutas Postimees.

Euroliidu kliimaplaaniga kaasas käivat heitmekaubanduse korda tahabki Eesti ära kasutada Vene elektri vastu, viimase teeb euroliidus toodetust odavamaks kas või keskkonnanõuete puudumine, heitmekvootide ostmisest pole Venemaa erinevalt Eestist kuulnudki.

Majandusministeeriumi energeetikaosakonna juhataja Einari Kisel möönis, et ekspordimaksu saavutamine on Eesti elektrimajandusele elu ja surma küsimus, vabaturul võiks venelased meid üle ujutada oma elektriga.

Teisi euroliidu riike kaitseb Vene elektri eest füüsiline barjäär – pole lihtsalt piisavalt kaableid, seda erinevalt Balti riikidest, mis elavad venelastega ühes elektrivõrgus.

Eesti ettepanek pakub, et kolmandatest riikidest ehk siis Venemaalt euroliitu elektri importija peab ostma heitmekvooti, mis oleks võrdne kivisöejaama omaga, see abinõu aitaks dumping-hindade vastu. «Esitasime ettepaneku hiljuti, komisjon hindab seda praegu, esialgu oli tagasiside positiivne,» märkis Kisel.

2013. aastal tuleval vabaturul loodab Eesti kaubelda elektriga ühes taktis Põhjamaade elektribörsi Nord Pooliga. Ettevalmistamisel olev Eesti-Soome teine elektrikaabel annaks piisava ühendusvõimsuse, et Balti riikide ja Põhjala vahel elektrit transportida.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. January 2008, 07:55
Otsi:

Ava täpsem otsing