Säästuettepanek USAs: saadame välja välismaalasest kriminaalid

29. märts 2008, 21:38

USA kõrge ametiisik andis riigis
esmakordselt hinnangu seal vangis istuvate välismaalaste arvule, see on üle 300
000.

Neist lahtisaamise ürituse kulud oleks aga üle kahe miljardi dollari aastas, kirjutas täna New York Times.

Immigratsiooni- ja tolliameti juhi Julie L. Myersi sõnul võib väljasaatmisele kuuluvaid kinnipeetavaid lähiaastail olla igal aastal 300 000-455 000 ehk kümnendik kõigist vangidest. Sel nädalal esitles Myers esindajatekoja siseturvalisuse komisjonis plaani, kuidas kiirendada kõige raskemates kuritegudes süüdi mõistetud isikute väljasaatmist. Importkurjategijaist lahtisaamist segab seadusesäte, mis nõuab mõistetud vanglakaristuse ärakandmist enne väljasaatmist. See ei sõltu ka asjaolust, kas süüdimõistetu on illegaalne immigrant või seadusliku sisserändaja staatuses. Naturalisatsiooni korras USA kodanikuks saamisel langeb väljasaatmise võimalus ära.

Myersi juhitav asutus üritab laiendada immigrantidest vangide kindlakstegemist, töötades kõigis föderaal- ja osariigivanglates, kuid ulatub ametniku kinnitusel 3100 kohalikust kinnipidamisasutusest vaid kolmesajasse. Riiklikud ponnistused on suunatud sellele, et väljasaatmisele kuuluvate isikutega tehtaks see protseduur kohe karistusaja lõppemisel, mitte ei kaotataks neid vabaks lastes silmist. Siseturvalisuse komisjoni esimehest kongresmen on avaldanud arvamust, et selline tegevus ei pruugi olla seaduslik.

2007. eelarveaastal saadeti USAst välja 95 000 kriminaalist immigranti. Immigratsioonivaldkonna juristide sõnul võib riigi poolt kavandatav tabada just väiksemaid rikkumisi toime pannud immigrante, kelle süü ei ole tegelikult seaduse ees piisav väljasaatmisotsuse tegemiseks, kuid kelle suhtes on võimudel lihtsalt hõlpsam toimetada.
USA on vangide suhtarvult maailmas esirinnas, 303 miljonist elanikust istub korraga kinni ligikaudu üks protsent.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. April 2008, 08:09
Otsi:

Ava täpsem otsing