Gruusia reformid võtavad hoogu juurde

01. aprill 2008, 07:17

Gruusia naudib liberaalsete reformide vilju
ning plaanib radikaalseid muutusi jätkata.

Gruusia naudib kiiret majanduskasvu, mis kiirenes 2006. aasta 9,4 protsendilt mullu 12,4 protsendile. Kiire majanduskasv oli inimeste ettevõtlikkuse, kiire krediidipakkumise, kiiresti kasvava keskklassi tarbimise, ekspordikasvu, välismaal elavate grusiinide rahasaadetiste kasvu ja väga võimsa otseinvesteeringute kasvu tagajärg.

Läinud aastal loodi 4,5 miljoni elanikuga Gruusias umbes 50 000 uut ettevõtet, mis kasvatas ettevõtete arvu 350 000ni.

Gruusias muutub 2009. aastast kohustuslikuks ülejäägiga riigieelarve, kusjuures ülejääk läheb kahte asutatavasse riigile kuuluvasse investeerimisfondi.

Selle aasta oktoobrist muutub keskpanga rahapoliitika väga karmiks - inflatsioonieesmärk ei tohi ületada 10 protsenti või keskpankurite pead hakkavad lendama.

Gruusia näeb end piirkonna finantskeskusena. Selleks kaotatakse 1. jaanuarist 2009 tulumaks kapitalikasvult, dividendidelt ja intressidelt, ütles Gruusia peaminister Lado Gurgenidze laupäeval Tallinnas investeerimisringkonda kuuluvatele inimestele mõeldud lõunasöögil. Börsil saavad tehinguid teha riigis tegutsemata kõik finantsvahendajad, kes tegutsevad juba mõnes OECD riigis. Börsile lubatakse väärtpabereid mis tahes vääringus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. April 2008, 16:00
Otsi:

Ava täpsem otsing