Eesti pangad intressimäära suhtes peata

23. aprill 2008, 17:15

Eesti pankade esindajad olid täna
võimalikku euro baasintressi tõstmist kommenteerides erinevatel seisukohtadel -
prognoositakse nii intressimäära tõusu kui ka alanemist.

SEB majandusanalüütik Ruta Eier ütles, et täiesti välistada baasintressi tõusu tõesti ei saa. „Inflatsioon on eurotsoonis väga kõrge ning kui majanduskasv püsib piisavalt tugevana, siis võidakse intresse tõsta küll,“ lisas ta.

„Siiski kaldun arvama, et praegustes ebakindlates oludes jätab Euroopa Keskpank intressi pigem muutmata, kompromissina kahe erisuunalise eesmärgi vahel, et niigi nõrgale ja kahanevale majanduskasvule mitte liialt negatiivset mõju avaldada,“ rääkis Eier.

Sampo panga juht Aivar Rehe märkis, et enne suve suuri hüppeid näha pole. „Võib-olla toimub intressi alanemine kolmandas kvartalis,“ lisas ta.

Rehe ütles, et eks praegu on analüüsimise aeg ning kogu regioonis avaldatakse raporteid. Ta lisas, et inflatsiooni ohjamine võib siiski intressi tõsta. „Arvan, et Euroopa Keskpank hoiab taset. Prognoosin, et Euribor jääb järgmises kvartalis püsima,“ märkis Rehe.

Nordea Marketsi analüütik Janne von Gerich kommenteeris rahaturgudel toimuvat, et pankadevaheline rahaturu olukord on viimastel nädalatel jätkuvalt pingestunud, kuid hetkel on näha mõningaid märke, et tunneli otsast paistab valgus. "Probleem ei piirne ainult eurotsooniga ning tegelikult on pinged tõsisemad USD ja GBP turgudel."

"Ainuke, mis nendest turgudest on näidanud paranemise märke, on Inglise naela turg. Olukord paranes pärast seda, kui Briti keskpank Bank of England teatas uutest laenamise võimalustest, et leevendada rasket rahastamise olukorda, millega pangad silmitsi seisavad. Ning isegi Ühendkuningriigi turu paranemine on olnud väga tagasihoidlik," lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. April 2008, 17:13
Otsi:

Ava täpsem otsing