Taliga ja Veskimägi on uue seadusega rahul

Mariliis Pinn 24. aprill 2008, 08:44

ETV saates „Terevisioon“ väitsid
ametühingute juht Harri Taliga ja tööandjate keskliidu volikogu esimees Enn
Veskimägi, et uuest seadusest võidavad kõik.

Taliga ütles, et eelnõuga võib rahul olla, sest võrreldes esialgse hädise tekstiga on nüüd eelnõu, mida on võimalik menetlema hakata.

„Järele on pidanud andma mõlemad pooled. Nüüd on eelnõu turu osapooltele vastuvõetav ja loetav,“ ütles Veskimägi, kelle sõnul istusid mõlemad pooled koos iga nädal viimase kolme kuu jooksul. Ka Taliga sõnul ei oleks kahepoolsete läbirääkimisteta kuhugi jõutud. „Vaid kolmepoolsetel läbirääkimistel ei oleks asja saanud,“ lisas ta.

„Töötajaid ei saa muuta pärsiorjadeks,“ viitas Taliga sellele, et uuest lepingu tekstist on kadunud ühepoolne lepingumuutmine ja suulised kokkulepped. Ka tõuseb Taliga sõnul töötajate turvalisus, sest töötushüvitise määrad ja saajate ring kasvab.

Ka tööturuamet ja töötukassa koondatakse üheks. „Võetakse kasutuse passiivsed ja aktiivsed meetmed korraga, üks asutus maksab hüvitist ja vaatab, et inimene tööle läheks ja ei näriks kodus küüsi,“ lisas ametühingute juht.

Veskimägi arvab, et uuest seadusest on kõik võitnud. Näiteks täiend ja ümberõpe läheb erisoodustusmaksu alt välja. Uue versiooni kohaselt maksab tööandja ühe kuu hüvitust ja töötukassa 1-2 kuud. „Edasiminek on, et töötukassa, kuhu maksavad kõik, hakkab hüvitama ka üksikjuhte, mitte ainult suuri koondamisi,“ lisas ta.

Taliga leidis, et uue seaduse kohaselt on hea, et kui inimene lahkub nn omal soovil, siis ka temal on õigus hüvitisele.

Taliga ei uskunud lõpuni, et dokument allkirjad saab. „Kõige suuremad pinged olid eile viie ajal õhtule,“ lisas ta. Vaidluse all oli veel ületunni töö tasustamine.

„Need olid pingelised kolm kuud, kus kohtumised kohati venisid 12 pikkusteks,“ nõustus ka Veskimägi, et protsess oli väsitav.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. May 2008, 17:15
Otsi:

Ava täpsem otsing