Ukraina inflatsioon aprillis 30,2%

18. mai 2008, 12:50

Ukrainas kerkis inflatsioon aprillis 30,2
protsendile, mis on kiireim tempo 1997. aasta jaanuarist.

Hinnatõusu taga on toidukauba järsk hinnatõus, riiklike kulutuste suurendamine sotsiaalsfääris ning Venemaalt imporditud gaasi kallinemine, vahendas Bloomberg.

Venemaa tõstis Ukrainale müüdava gaasi hinda tänavu 38% pärast seda kui gaasi hind 2006. aastal Ukraina jaoks kahekordistus ning mullu veel 37% tõusis. Tuleval aastal võib Venemaa gaasi hinnale veel 50% otsa panna, ütles Ukraina keskpanga osakonnajuhataja Igor Šumõlo.

Šumõlo sõnul võib „uskumatult kõrge“ inflatsioon aeglustada Ukraina majanduskasvu tänavu 6%le, ehkki riik prognoosib 10 miljardi dollari ulatuses välisinvesteeringute sissevoolu, ütles Šumõlo. Mullu kasvas Ukraina SKP 7,6%.

Inflatsiooni kiirenedes tõstis Ukraina keskpank läinud kuul baasintressi 10 protsendilt 12 protsendile. Edaspidi võib keskpank dollariga seotud grivnale kehtestada uue ametliku kursi, ütles Ukraina keskpanga juht Volodimir Stelmah.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. July 2008, 18:56
Otsi:

Ava täpsem otsing