Firmad viivitavad arvete maksmisega

Mariliis Pinn 21. mai 2008, 10:15

Ettevõtete arvete tasumise aeg on
märgatavalt pikenenud ning pikaajaliste võlgnevuste osakaal kasvanud,
selgus Intrum Justitia värskest Eesti ja Euroopa ettevõtete maksekultuuri
uuringust.

Eesti eraisikud ja avaliku sektori asutused ei viivitanud käesoleva aasta alguses arvete tasumisega kauem kui möödunud aastal, teatas firma.

Tarbijad viivitavad maksmisega 5,4 päeva võrreldes 6,6 päeva pikkuse makseviivituse ajaga 2007. aasta alguses. Vähenenud on ka avaliku sektori arvete maksmise viivitamise aeg: 5,4 päevalt 4,5 päevani. Pikenenud on Eesti ettevõtete arvete maksmisega viivitamine. Ettevõtted hilinevad arvete maksmisega juba keskmiselt 14,8 päeva, 2007. aastal hilineti maksmisega keskmiselt 9 päeva.

2006. aasta alguses moodustas üle kolme kuu vanuste võlgnevuste osakaal 4,5% ja 2007. aasta alguses 5,8% kõikidest väljastatud arvetest. Täna on ettevõtetel üle kolme kuu tasumata arveid aga juba 10,8%. Seega on üle 90päevaste võlgnevuste arv aastaga kasvanud ligi kaks korda.

"Aasta alguse maksekäitumine tervikuna siiski veel olulisi probleeme ei näidanud. Uuring kinnitab, et eestlased olid mõned kuud tagasi veel suured optimistid. Kolm neljandikku küsitletutest arvas, et sel aastal maksekäitumine eelmise aastaga võrreldes ei muutu. Täna suhtuksid küsitletud sellesse väitesse ilmselt juba teatava reservatsiooniga,” kommenteeris Intrum Justitia juhataja Ivar Tammemäe.

Eestis on makseaeg Euroopa kontekstis siiski endiselt eesrindlik ja ka lootusetute nõuete hulk näitas aasta alguses kahanemistendentsi. Lõplikult jäetakse Eestis täna maksmata 2,9% kõikidest arvetest võrrelduna 3,2%ga möödunud aastal. Euroopas tervikuna jääb lõplikult maksmata keskmiselt 2% väljastatud arvetest. Kõige väiksem on lootusetute nõuete osakaal Soomes – 0,6% ning kõige kõrgem Leedus (3%) ja Tsehhis (samuti 3%).

Keskmine makseaeg alates arve väljastamisest kuni raha laekumiseni on Euroopas keskmiselt 55,5 päeva pikkune. Võrdlusena: 2007. aastal oli see näitaja 58,6 päeva.

Kõige parema maksekultuuriga on Euroopas jätkuvalt Põhjamaad ning kõige laisemad arvete tasumisel Kreeka, Küprose ja Portugali ettevõtted ning eraisikud. Kui Eestis ja Skandinaavia riikides on kõige usaldusväärsem arvete maksja avalik sektor, siis nii ei ole see Kesk- ja Lõuna-Euroopas. Näiteks Portugali avaliku sektori asutustelt võib arvete tasumist oodata keskmiselt 137,8 päeva ehk ligi viie kuu pärast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2008, 10:43
Otsi:

Ava täpsem otsing