Padar: devalveerimisohtu pole

09. juuni 2008, 17:51

Rahandusminister Ivari Padari sõnul
lähikuudel majandusliku olukorra paranemist oodata pole ning samuti ei pruugi
veel põhigi käes olla, kuid krooni kurss püsib kindel ja keskpanga valuutavarud
on piisavad - devalveerimisohtu seega ei ole.

"Kindlasti oli majanduse kasv esimeses kvartalis 0,1 protsendi ulatuses üllatav. Kuid peaaegu peatunud majanduskasv ja dekaadi kiireim inflatsioon on põhjustatud erinevatest protsessidest. Majanduskasvu peatumine on reaktsioon paari viimase aasta ülikiirele ja ülejõu käivale majanduskasvule, mis tugines laenuraha sissevoolul. Samas inflatsiooni kiirenemine on hetkel põhjustatud peamiselt välismaistest teguritest," kommenteeris Padar.

Tema sõnul peaksid kõik ettevõtted muutunud ärikonjunktuuris vaatama üle oma kulud, sest tulude kasv on sel aastal oluliselt aeglasem kui oli eelmisel. "Ettevõtjad peaksid investeerima kõrgtehnoloogilisematesse harudesse ja eksporti, mida ei mõjuta oluliselt tõusnud tootmiskulud ja/või kiratsev siseturg," märkis Padar.

"Tarbijate ja ettevõtete kindlustunde alanemise taustal ei ole üldise majandusliku olukorra paranemist lähikuudel oodata, mõningast majanduskasvu kiirenemist võib siiski näha aasta teises pooles. Rahandusministeerium peab võimalikuks, et majanduskasvu põhi võib veel mitte käes olla. Praegune majandusolukord on väga ebakindel, mille põhjal paikapanevaid prognoose on väga raske teha. Samas hakkavad eeldatavasti seni kasvu negatiivselt mõjutanud tegurid (nagu kinnisvaraturu jahtumine) aasta teises pooles taanduma, luues eeldused kasvu kiirenemiseks," lausus Padar.

Järjest kahaneva majanduskasvu taustal krooni devalveerimisohtu siiski veel pole. "Krooni kurss püsib kindel ja keskpanga valuutavarud on piisavad - devalveerimisohtu seega ei ole," kinnitas minister.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. July 2008, 10:39
Otsi:

Ava täpsem otsing