Inflatsiooni kiirenemine tõotab kärpida Aasia börside edu

11. juuni 2008, 11:01

Aasia börse kergitas täna oletus, et
tugevam dollar tõstab autode ja elektroonika eksportijate kasumeid. Samas
peetakse turgude suurimaks probleemiks üha kiirenevat inflatsiooni, mis
võib ettevõtete tulevast olukorda halvendada.

Enamik Aasia börse liikus tõusujoones, suurim tõusja oli Jaapani Nikkei 225 indeks, mis ronis 1,1% 14 168,73 punktini, vahendab Bloomberg.

Jaapani suurima sõidukitootja Toyota aktsia hind kerkis 2,8%, 5570 jeenini. Maaklerfirma CLSA tõstis autotootja ärikasumi prognoosi 13% võrra, viidates nõrgale jeenile, mis suurendab ettevõtte tulusid.

Maailma juhtiva digitaalkaamerate tootja Canoni aktsia hind kerkis 3,4%, 5520 jeenini. Nintendo Co., Wii mängukonsooli tootja aktsia hind tõusis 1,6%, 56 800 jeenini.

Subaru autode tootja Fuji Heavy Industries aktsia rallis pärast seda, kui investeerimispank Morgan Stanley tõstis selle reitingut endise “underweight'i” pealt “equalweight'i” peale, viidates nõrgale jeenile. Aktsia rallis 9,2%, 583 jeenini.

Hiina suurpanga China Merchantsi aktsia hind langes 3,6%, 24,40 jüaanini, eile langes aktsia hind 10%. Citigroupi osalusega Shanghai Pudong Development Banki aktsia hind kaotas 3,7%, langedes 24,81 jüaanini. Eilne langus oli 10%. Hiina keskpank käskis pankadel reserve oluliselt suurendada, et ohjeldada krediidikasvu ja inflatsiooni.

Hiina statistikaameti teatel saavutas Hiina tootjahinna inflatsioon maikuus enam kui kolme aasta kiireima tempo. Jaapani keskpanga teatel kiirenes tootjahinna inflatsioon mais 4,7% peale aprilli 3,9% pealt, andes märku, et ettevõtetel võib esineda veelgi enam kahjumeid.

"Inflatsioon on turu esmatähtis probleem ja globaalne majanduskasv hakkab liikuma aeglustumise poole," ütles Šveitsi panga Bank Julius Baer Co analüütik Pearlyn Wong. "Investorid vahetavad riskantsed rahapaigutused selliste vastu, mis suudavad neid inflatsiooni eest kaitsta," lisas Wong.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. June 2008, 10:11
Otsi:

Ava täpsem otsing