Sten-Aleks Pihlak • 18. juuni 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Europarlament nõuab lõikust

Eesti Energia lõikust soovivad konkurendid võivad jälle natuke kergemalt hingata, sest eile andis Euroopa Parlament mõista, et ei lähe kaasa energiaministrite plaaniga hiilida mööda põhivõrgu ja energiatootja eraldamisest. Selgelt toetati vaid omandisuhete täielikku eraldamist.

Alles paar nädalat tagasi püüdsid energiaministrid pookida kindla energiamonopoli lõikuse kõrvale kaks alternatiivi. Pakutud variantide puhul tulnuks tagada ettevõtte sõltumatus kas kontrolliva süsteemihalduri loomisega või põhivõrgule lisatingimuste kehtestamisega. Mõlemal juhul oleks põhivõrk jäänud endiselt ülejäänud energiaettevõttega kokku.

Eesti Energia konkurentidele need võimalused ei meeldinud. "Ega ta nüüd mõistlik ei tundu," kommenteeris toona Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus, kelle sõnul kontrollivad mehhanismid sõltumatuse probleemi ei lahendaks, sest ühe tootja omandisse jääks ikkagi ka ülekandevõrk, millest kõik teised sõltuksid.

Siiski ei tähenda see veel lõplikke otsuseid energiamonopoli saatuse osas. Euroopa energiaministrid panevad ühtse seisukoha kokku 4. juulil Pariisis.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt