Aasia börse kosutavad uudised USAst

11. juuli 2008, 10:44

Börsitõus Aasias katkestas neli nädalat
kestnud langused, kui toormetootjate aktsiahinnad ronisid koos metallihindade
kerkimisega. Börse julgustas ka USA valitsus, kes võib hakata toetama
kinnisvaralaenude finantseerijate Fannie Mae ja Freddie Maci maksmata jätmisi.

Naftabarreli kerkimine enam kui 5 dollari võrra ning tsingi suurim hinnatõus pärast veebruari andsid põhjuse tõusuks kaevandusettevõtete BHP Billitoni ja Mitsubishi Corpi aktsiahindadele. Naftabarrel kaupleb praegu New Yorgis 141,6 dollari peal. Nafta hinna ajas kõrgele Brasiilia tööliste streigiähvardus ning kartus, et varustamine Nigeeria ja Lähis-Ida kaudu võib katkeda. Londoni börsil kerkis kuue metalli võrdlusindeks 1,7 protsenti ning tsingi hind kerkis 6,7 protsenti. BHP Billitoni aktsia kallines uudiste peale 3,3 protsenti, Mitsubishi oma 2,2 protsenti.

New York Timesi teatel võib USA valitsus võtta üle kaks suurimat poolriiklikku laenutagajat Fannie Mae ja Freddie Maci ning garanteerida nende võlad. Otsus vähendaks edasiste krediidikahjumite riski. Plaanist teatasid ajalehele USA valitsuse tuvastamata ametiisikud. Teade andis lootust ka Jaapani finantsgruppidele Mizuho (+2,7%) ning Mitsubishi UFJ (+1,3%).

“Aktsionärid küsivad: “Milliseid aktsiaid tuleks hoida?” Vastus on “Rohkem toorainefirmade, vähem finantsaktsiaid,” ütles Colonial First State Global Managementi investeerimisturgude peaanalüütik Hans Kunnen.

Enamik Aasia võrdlusindekseid kerkisid täna New Yorgi teadete peale. Jaapani Nikkei 225 kerkis 0,2 protsenti, lõpetades 13 039,69 punkti juures. Kella 12:30ks kerkis Hang Seng indeks 1,4 protsenti, 22 125,19 punkti tasemele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. July 2008, 10:18
Otsi:

Ava täpsem otsing