Juunis oli tööstustoodang mullusest 5% väiksem

31. juuli 2008, 10:06

Tööstusettevõtete toodang vähenes eelmise
aasta juuniga võrreldes 5% võrra, langust vedasid toidukaubad ja
ehitusmaterjal.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel suurenes Eesti tööstusettevõtete toodang juunis võrreldes maiga 2%.

Eelmise aasta juuniga võrreldes vähenes tööstustoodang 5%. Oluliselt mõjutas toodangu langust jätkuv elektritoodangu vähenemine — elektrienergia tootmine vähenes eelmise aasta juuniga võrreldes 28%. Selle vähenemise põhjustas endiselt omatoodangu osaline asendamine elektri impordiga — elektrienergia kogutarbimisest hõlmas import juunis ligi kolmandiku. Soojuse tootmine suurenes võrreldes eelmise aasta juuniga 2%, teatas statistikaamet.

Töötlevas tööstuses vähenes toodang 2%. Selle põhjus oli peamiselt tellimuste langus. Ka Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel nimetas üle poole ettevõtetest olulisimaks kasvu pidurdavaks teguriks ebapiisavat nõudlust. Eelkõige pärsib toodangu kasvu siseturu nõudluse vähenemine. Juunis müüsid ettevõtted siseturule 5% vähem toodangut kui eelmise aasta samal ajal, müük ekspordiks suurenes seevastu 3%.

Töötleva tööstuse toodangu vähenemist mõjutas kõige rohkem toiduainete, puidu ja ehitusmaterjali tootmine. Toiduainetööstuse toodangu langust mõjutab endiselt hinnatõus ja sellest tulenev tarbimise vähenemine. Juunis suurenesid toiduainete tootjahinnad võrreldes eelmise aasta juuniga üle 18%, sh piimatööstuses 28%. Maiga võrreldes on piimatoodete tootjahinnad siiski langenud. Ehitusmahtude vähenemise tõttu on endiselt languses ka ehitusmaterjali tootmine, kus toodang vähenes mullusega võrreldes 24%. Langustrendis oli endiselt puidutööstus, vähenes ka mööblitootmine.
Toodang suurenes juunis eelkõige ekspordile orienteeritud tootmisharudes — metalltoodete, keemiatoodete, elektrimasinate ja raadioaparatuuri tootmises.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. October 2008, 09:17
Otsi:

Ava täpsem otsing