BÖRS: Ameerika aktsiad kukkusid finantssektori eestvedamisel

08. august 2008, 07:26

Ameerika aktsiad tegid nädala
rekordlanguse kui American International Group`i (AIG) ootamatu kahjum
tõmbas alla finantsaktsiad ning Wal-Mart Stores`i. Ennustus müügimahu kasvu
vähenemisest vähendas jaemüügifirmade aktsiate hindu.

Suurim kindlustusfirma AIG tegi alates börsil noteerimisest oma suurima languse kui teatas subprime laenudega seotud varade mahakandmiste tõttu kaotatud kasumist. Citigroup kukkus peale väiteid, et on andnud klientidele mittekaubeldavaid võlakirju. Wal-Mart tegi läbi viimase kuue aasta suurima languse, kirjutas Bloomberg

Standard Poor500 indeks langes 1,8%, 1266,07 punktini, DowJones kukkus 1,9% 11431,43 punktini ning Nasdaq vähenes protsendi võrra 2355,73 punktini. Rohkem kui neli aktsiat langes iga tõusnud aktsia kohta New Yorgi börsil.


Standard Poor 500 indeksi ettevõtetel on teises kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasum langenud keskmiselt 21%. Seoses suuremate toidu ja kütuse hindadega on otse tarbijatega tegelevate ettevõtete kasumid on kahanenud 81 %. Finantssektori tulud on kahanenud 87 % võrra.

AIG langes 18%, viies sellega Standard Poor500 finantsaktsiad kõige järsumasse langusse. AIG väärtus New Yorgi börsil on selle aasta jooksul kahanenud 50% ning firma on viimase kolme kvartaliga olnud 18 miljardi dollariga kahjumis. Analüütikud kardavad nüüd, et AIG ei suuda välja panna piisavalt palju kapitali, et normaalselt edasi töötada ning peab aktsiaid müüma hakkama.
Citigroup langes 1,23 dollari võrra 18,47 dollarini. Pank peab klientidele hüvitama 19,5 miljardi dollari väärtuses võlakirju ning maksma 100 miljonit dollarit trahvi.


“Peaks vaatama just pankasid ükshaaval ning aru saama, et keskmise pikkusega perioodis, kuni selle aasta lõpuni peavad nad pingutama, et omadega toime tulla” ütles Birinyi Associates´i juht Laszlo Birinyi. Samuti soovitas ta investoritel müüa pankade ja vahendajate aktsiaid kui nad viimase kolme nädala jooksul tõusid.


Üle maailma on pangad hankinud juurde 357 miljardit dollarit, et täiendada languses kaotatud kapitali. Selle aastaga on Standard Poor500 indeks langenud 14% kui krediidituru kaotused ja varade maha kandmised finantsettevõtetes lähenevad 500 miljardile dollarile ning peavad nüüd kapitali juurde hankima.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. August 2008, 07:33
Otsi:

Ava täpsem otsing