OECD: USA majanduskasv teeb Euroopale ära

03. september 2008, 12:10

Majandusliku Koostöö ja Arengu
Organisatsiooni (OECD) alandas eile majanduskasvu prognoosi suurematele Euroopa
riikidele ja Jaapanile ning tõstis ootusi USA majandusele.

USA majanduselt oodatakse kiireimat kasvu G7 riikidest. Pariisis asuv rahvusvaheline agentuur ütles, et maksude kärped koos tugeva ekspordiga annavad alust ootustele, et majanduskasv võib tänavu ulatuda 1,8 protsendini. See on 1,2% kiirem, kui ennustati juunis, kirjutas The Wall Street Journal.

Jaapani majandus kasvab tänavu umbes 1,2%, kuigi veel juunis prognoositi kasvuks 1,7%, tõdes OECD ning pakkus, et seda juhul, kui riik väldib majanduslangust osalise vastulöögi andmisega teisel poolaastal.

15 riigile eurotsoonis prognoositakse 1,3%-list majanduskasvu võrreldes juunis välja öeldud 1,7%-ga. Suurimad nagu Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia, mis sarnaselt Jaapanile teises kvartalis kokku tõmbusid, peaksid vältima majandussurutist, mida tekitab kaks negatiivse kasvuga järjestikust kvartalit.

Sellele vaatamata ütles OECD peaökonomist Jorgen Elmeskov, et suure tõenäosusega tõmbub eelmainitud nelja riigi majandus kokku ka käimasolevas kvartalis.

Suurbritannia majandus, millelt oodatakse sellel aastal 1,2%list kasvu, võib kolmandas ja neljandas kvartalis kokku tõmmata, tõdes OECD. „Paistab, et tulemas on üsna nõrk teine poolaasta,“ sõnas Elmeskov. "See, mida prognoosime euroala riikidele, kaasa arvatud Suurbritanniale, on tõsiasi, et nende majandus on käpuli ülejäänud 2008. aasta. Suurbritannial on lihtsalt suurim tõenäosus sattuda miinuspoolele."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. September 2008, 13:44
Otsi:

Ava täpsem otsing