Sten-Aleks Pihlak • 9. september 2008 kell 22:00

USA spioonid saavad oma Facebooki

Kui üldiselt ei vaata ülemused hästi sellele, kui alluvad päevad läbi suhtlusportaalides jõlguvad, siis CIAs ja FBIs on asjad peatselt teisiti. Nimelt lükatakse lähinädalatel käima keskkond A-Space, mis koondab enda alla uurijad kõigist 16 USA julgeolekuorganist. Põhimõtteliselt on tegu lihtsalt agentide suhtlusprogrammiga.

"Loomult on see sama, mis Facebook ja YouTube spioonidele, kuigi tegelikult on see palju, palju enamat," ütles USA riikliku julgeoleku analüüsi asedirektor Michael Wertheimer CNNile. Tema sõnul ei vahetata selles portaalis mõtteid uute filmide või värskete muusikaalbumite teemal, vaid jagatakse hoopis informatsiooni al-Qaida liikumiste kohta Lähis-Idas või Vene laevade manöövrite kohta Mustas meres.

A-Space'iga tahavad ameeriklased ära hoida juhtumeid, kus kriitilise informatsiooni puudumine võib kaasa tuua rängad tagajärjed. Üheks markantsemaks näiteks ongi juhtum, kus üks FBI agent saatis enne USA Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornide katastroofi 2001. aastal e-postiga hoiatuse inimestest, kes õppivad lennukit juhtima, ent mitte maanduma.

"Õhus oli küsimus, et kas oli see katkestus, mis selle info kohalejõudmist takistas? Noh, see inimene saatis selle e-postiga," põhjendas Wertheimer juhtunut. Tema sõnul uus süsteem taolised intsidendid välistab. "A-Space on selline koht, kuhu saad märkida oma tähelepaneku ja kus sa võid teada, et sinu kaasuurijad seda näevad," sõnas ta.

Nagu suhtlusportaalides ikka, loob iga uurija endale isikliku profiili. Teised uurijad saavad vaadata, mille kallal kolleeg askeldab, ja lisada märkusi üksteise profiilidele.

Kui uurijad portaali kaudu endale sõpru peaksid leidma, ei tohi see info julgeolekuorganitest väljapoole liikuda.

"Kahtlemata suurendab kiirem ja sujuvam infovahetusvõimekus riigi julgeolekut tagavate institutsioonide efektiivsust," ütles kaitsepolitsei komissar Andres Kahar. "Kui kasu ei tõuseks, ei hakataks süsteemi loomisega vaeva nägema." Kus Eesti spioonid ja julgeolekuorganid oma infot jagavad ja kas oleks samasugune keskkond mõistlik ka meil? "Küsimusele ei ole kahjuks võimalik vastata," ütles Kahar. "Riigisaladus."

Hetkel kuum