Prantsuse minister: peame tõestama Euroopa võimekust

Liis Kängsepp 12. september 2008, 11:47

Oma kommentaaris tunnistab Prantsusmaa
majandus- ja rahandusminister Christine Lagarde, et Euroopa rahandusministrid
kogunevad täna Nizzas majanduse jaoks raskel ajal, kuid seda enam soovib
Lagarde, et leitaks ühine lahendus tänastele probleemidele.

Järgneb Christine Lagarde arvamusartikkel.

1. juulist kuni aasta lõpuni on Prantsusmaa Euroopa Liidu eesistujamaaks. Meie riigil on au ning samuti vastutus esindada sellel kontinendil elavat 495 millionit meest ja naist, kes ootavad oma juhtidelt julget tegutsemist ja uuendusi.

Sel reedel ja laupäeval juhatan ma Nizzas toimuvat mitteformaalset ECOFIN – i Nõukogu. Meie kutsel tulevad kokku 27 Euroopa Liidu liikmesriigi majandus- ja rahandusministrid, keskpankade juhid, Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja Euroopa Investeerimispanga esindajad, et teha kokkuvõte Euroopa majanduslikust ja rahanduslikust olukorrast.

Esimest korda on seda debatti juhtimas naine. Võtan suure uhkusega vastu mulle avanenud võimaluse ning kavatsen sellele väljakutsele kindlameelselt vastu astuda. See annab ühtlasi tunnistust arengutest ja edusammudest, mis võimaldavad naistel leida oma kohta Euroopa tuleviku ülesehitamises.

Kohtumine leiab aset Euroopa majandusele raskel ajal. Juba terve aasta vältel on Euroopale osaks saanud “kolmekordne välisšokk”: finantskriis, mis sai alguse Ameerika Ühendriikidest ning mis õgvendas meie majanduse finantsmehhanisme; kütusehinna tõus, millest tuleneb ettevõtete toodangu hinna kallinemine ja mis vähendab meie kodanike ostujõudu; lõpetuseks, euro tugevus vähendab Euroopa ettevõtete konkurentsivõimet. Need tagasilöögid, koos ülemaailmse nõudluse aeglustumisega, on tugevalt pidurdanud Euroopa majandusarengut. Teises kvartalis, kahanes euroala majandus 0,2%, seda esimest korda peale eurotsooni loomist ning kogu Euroopa Liidus oli langus 0,1%.

Seistes silmitsi kujunenud olukorraga sooviksin, et meie, Euroopa Liidu rahandusministrid, leiaksime ühise lahenduse. Kõigil 27 Euroopa Liidu liikmesriigil on oma eripärad ning nendega tuleb arvestada. Astudes vastu meie majandusruumi rõhuvale olukorrale, peame leidma ühised lahendused, et tõestada Euroopa võimekust. Praeguses olukorras on minu seisukohalt kõige olulisem, et Euroopa lõpetaks paigaltammumise. Me peame jätkama käsilolevaid struktuurireforme tänu millele on Euroopa viie aastaga loonud 14,3 miljonit töökohta.

Me peame ründama halva juuri ja taastama usalduse finantssüsteemi vastu. Vastavalt 2007. aasta oktoobris ministrite poolt vastu võetud finantstasakaalu programmile peame tegema pingutusi tagamaks finantstegevuse läbipaistvuse, suurendamaks järelvalvet reitinguagentuuride üle, kes mängivad tähtsat rolli süsteemi stabiilsuse tagamisel Euroopa tasemel ning kindlustama, et finantstegelased tuleksid riskisituatsioonidega paremini toime.

Sooviksin teha nii, et Euroopa omaks edaspidi tugevdatud kontrollmehhanisme, mis võimaldaksid tulevikus kriise ennetada ja paremini vastu panna finantsilisele ebastabiilsusele. Seega on paremini koordineeritud finantssektori järelvalve Euroopas hädavajalik ning püüan teha kõik minust oleneva, et see saaks lähiajal teoks. Ilma stabiilse, läbipaistva ja kõigile ühtse süsteemita ning ilma finantsmaailma juhtimisreegliteta ei tule usaldus kunagi tagasi.

Eriti suurt tähelepanu tuleb pöörata ettevõtete rahastamisele. Ettevõtted annavad tööd miljonitele peredele, moodustades poole kogu Euroopa tööturust ja majanduskasvust ning osaledes otsustaval määral meie kontinendi õitsengule kaasaaitamises.On eluliselt oluline, et
nad saaksid areneda takistusteta ja omaksid piisavalt rahalisi vahendeid selle arengu kindlustamiseks. Teen ettepaneku rohkem mobiliseerida Euroopa Investeerimispanga vahendeid.

Prantsusmaa eesistumisperioodi eesmärgiks on jõuda konsensuseni, et rahanduslik ja majanduslik Euroopa oleks esirinnas võitluses majanduskasvu ja tööhõive hüvanguks. Meie kultuurid ja tundenüansid on erinevad, kuid olen veendunud, et kui me soovime taasleida majanduskasvu rada, peame ühiselt tegutsema ja ellu viima struktuurireformid. See on tee, mida pakun oma Euroopa kolleegidele.

Meie kaaskodanikud ootavad oma juhtidelt konkreetseid vastuseid, mis aitaksid neid ületada nende ette kerkinud raskuseid. Meil pole õigust neile pettumust valmistada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. October 2008, 18:34
Otsi:

Ava täpsem otsing